IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs отписа кредит към Banco Espirito Santo

Ефектът от отписването върху печалбата на банката не е съществен, след като заемът е бил хеджиран, посочват запознати

10:00 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Goldman Sachs ще оповести финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на 16 януари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Goldman Sachs ще оповести финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на 16 януари. Снимка: Ройтерс

Американската банка Goldman Sachs Group Inc. трябваше да отпише кредита си към португалската банка Banco Espirito Santo (BES) през четвъртото тримесечие, което ще се намали печалбата й, както и бонусите за някои служители, разкриват пред Ройтерс лица, запознати със случващото се.

Отписването бе факт в самия край на тримесечието, след като на 22 декември 2014 г. Централната банка на Португалия взе решение, което ефективно унищожи някои от кредиторите на BES, пише агенцията.

На Коледа група висши директори на Goldman са провели конферентен разговор, в който са обсъдили отписването и как то ще засегне бонусите на служителите. Около 15 до 20 души са работили по сделката с BES, но поради начина, по който Goldman структурира бонусите си, ще бъдат засегнати над 50 души от по-голяма група.

През юли Goldman и някои от нейните клиенти заеха на BES 835 млн. долара чрез дружеството Oak Finance Luxembourg. През август Централната банка на Португалия предостави помощ на кредитора за 4,4 млрд. евро, като раздели BES на две банки - Novo Banco, в която бяха прехвърлени добрите активи, а другата е в процес по ликвидация.

Колапсът на BES дойде, след като бяха реализирани загуби по кредити, отпуснати на компании, управлявани от фамилията, основала банката. По-голямата група - Espirito Santo, към която се включват компании с дейности в секторите туризъм, здравеопазване и селско стопанство, потърси защита от фалит, а миналата година започна процесът по ликвидация.

След това португалските съдии стартираха разследване за причините, довели до колапса на компанията. Новият мениджмънт на BES, назначен от централната банка, подозира, че кредиторът е извършвал незаконни дейности.

Представители на Goldman вярват, че заемът на Oak Finance ще бъде защитен от новата структура, отчасти защото висш представител на Централната банка на Португалия е уверил в това, уточнява говорителката на Goldman Фиона Лафан. На 23 декември в съобщение от Novo Banco заявяват, че Централната банка на Португалия е решила да не прехвърля заема в новата банка.

В резултат на това шансовете средствата на Goldman и нейните клиенти да бъдат върнати се изпариха, като финансовият отдел на щатската банка трябваше да отпише кредита.

Не е ясно каква част от заема за 835 млн. долара е предоставила Goldman Sachs, т.е. колко голяма е отписаната сума, или пък бонусите на кои служители ще бъдат засегнати. Лафан отказа да предостави детайли, добавя Ройтерс.

Не е ясно кой в Goldman Sachs има главната отговорност за структурирането на заема на BES, въпреки че подобен ангажимент обикновено трябва да получи одобрението на кредитния комитет, в който членуват финансовия директор Харви Шварц и директорът „Управление на риска“ Крейг Бродерик. И други директори могат да понесат отговорност, смята Ройтерс.

Според анонимно лице ефектът от отписването върху печалбата не е съществен, което означава, че няма да се налага банката да оповестява това отделно, когато представя финансовия си отчет за четвъртото тримесечие в петък. Goldman е хеджирал експозицията към заема, с което се намаляват потенциалните загуби.

След решението на Централната банка на Португалия от Goldman съобщават, че ще предприемат „всички подходящи мерки“, за да възстановят средствата, освен ако централната банка не промени решението си, т.е. да прехвърли кредита в Novo Banco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още