IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите ще покрият загубите от цената на петрола през 2015 г.

Енергийният сектор ще бъде сериозно засегнат, но други сектори ще се възползват от ниските цени на петрола, смятат анализатори

13:12 | 30.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ниските цени на петрола ще свалят печалбите на енергийните компании през 2015 г. Въпреки това един тласък в потребителския сектор ще намали ефекта върху индекса S&P 500, смятат анализатори.

“Енергийният сектор представлява около 10% от печалбите на компаниите от състава на S&P 500, така че ще видим голямо забавяне при ръста на печалбите", заявява Джеймс Лиу, световен пазарен стратег в JPMorgan Funds за CNBC.

Цената на щатския суров петрол се понижи с 2,1% в понеделник до 53,61 долара за барел. Ниските цени най-вероятно ще понижат печалбите в енергийния сектор, но въпреки това секторът няма да повлече целия пазар надолу, коментира Дан Грийнхаус, главен международен стратег в BTIG.

“За щастие за целия пазар един определен сектор няма значение”, допълва Грийнхаус.

Той добавя, че потребителите ще получат “добър тласък” от падащите цени на петрола в близко бъдеще. Потребителските харчове ще помогнат за покриването на загубите на S&P, които ниските цени предизвикват, смята той.

И Лиу, и Грийнхаус са на мнение, че цените на акциите ще се придвижат нагоре през 2015 г., макар и с продължаваща волатилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още