IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затвори със спадове преди срещата на Фед

Каквото и да предприеме централната банка, то вероятно ще остане на заден план на фона на глобалните събития, смята анализатор

23:25 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street затвори със спадове преди срещата на Фед

Американските акции се колебаеха в днешната сесия, като я приключиха със спадове на фона на несигурността около утрешното заседание на Федералния резерв, предава CNBC. Инвеститорите следяха още цените на петрола и претегляха добрите икономически данни от САЩ срещу притесненията за глобалната икономика.

Срещата на Фед ще очертае насоките за времето и размера на повишение на основната лихва. „Каквото и да предприеме централната банка, то вероятно ще остане на заден план на фона на глобалните икономически събития като цената на петрола и силното търсене на щатски ДЦК като убежище от инвеститорите и централните банки по света“, коментира Кевин Гидис от Raymond James.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се понижи с 0,7% до 17 070 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 спадна с 0,9% до 1 973 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq загуби 1,2% до 4 548 пункта. Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската борса бе приблизително 7/8.

След като цените на американския петрол спаднаха до 53,60 долара за барел - нива, невиждани от пролетта на 2009 г., януарските фючърси затвориха на 55,93.

„Не виждам много проблеми тук в САЩ, вероятно ще продължим да сме инвестиционно убежище. Търговците на дребно очакват силен празничен сезон, а потребителите извличат полза от евтиния бензин“, коментира Джак Абин, главен инвестиционен директор в BMO Private Bank.

“Основното притеснение е, че Русия печата пари и ако прави това, за да покрива дългове на банки и енергийни компании, въпросът е каква е реалната стойност на рублата.“

Икононическите новини от деня показаха, че промишленият сектор в САЩ продължава да се разширява през декември. Въпреки това темпът на ръст се намира на 11-годишно дъно.

Жилищният пазар в САЩ пък отчита най-доброто си тримесечие от 2008 г. През ноември са били построени над 1 млн. нови жилища. Броят на издадените разрешителни за строеж намаля с 5,2%, а броят на стартиралите строежи – с 1,6% през миналия месец.

Доларът поевтиня спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижи с 0,07 процентни пункта до 2,05%. Фючърсите върху златото спаднаха с 1,1% до 1 194 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още