IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесено представяне за азиатските акции

Пазарът очаква решението на японския премиер Шиндзо Абе, който ще оповести дали ще свика предсрочни избори

11:02 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смесено представяне за азиатските акции

Азиатските борси oтчетоха смесени резултати във вторник на фона на неочакваните данни за състоянието на пазара на жилищни имоти в Китай.

Цените на жилищата в Поднебесната империя спаднаха за втори пореден месец през октомври въпреки целенасочените мерки, предприети от властите в Пекин за стабилизиране на имотния сектор. Пазарните стойности се понижиха с годишен темп от 2,6% през октомври след понижението от 1,3% за септември, отбелязвайки най-значителното отстъпление от началото на изчислението на Ройтерс през 2011 г.

Цените на новите жилища спаднаха на месечна база в 69 от 70-те големи града според данните на Националното бюро за статистика. Акцент се оказа резултатът в столицата Пекин, където бе отчетен спад с 1,3% на годишна база – първото отстъпление от октомври 2012 г.

В Япония индексът Nikkei 225 възстанови част от позагубеното в предходната сесия, връщайки се над границата от 17 000 пункта. Инвеститорите останаха в очакване на решението на премиера Шиндзо Абе, който се очаква да обяви дали и евентуално кога ще свика предсрочни парламентарни избори.

Според бизнес изданието Nikkei Абе планира да оповести публично плана си за отлагане на покачването на данъка върху продажбите до 10% и да предложи датата за изборите.

Капитализацията на Sony се покачи с над 6%, след като компанията обяви, че се насочва към приходи в размер на 11 млрд. долара от своя филмов бизнес в рамките на следващите три години.

Междувременно долар-йена се търгуваше при 116,6, след като Японската централна банка започна месечното си заседание с фокус монетарната политика във вторник. Експертите не очакват някакви изненади, след като централните банкери изненадаха с решението си да разширят стимулите в края на октомври.

Китайският Shanghai Composite отчете нов спад във вторник след по-слабите от прогнозираното данни от имотния сектор. Акциите на компаниите от сектора поевтиняха, като най-значителни бяха отстъпленията при Poly Real Estate и China Merchants Property – съответно 2,5 на сто и 1.8%.

В Австралия S&P ASX 200 затвори на нов едномесечен минимум, след като спадът на компаниите от добивния сектор натежа върху борсата.

Fortescue Metals изтри 6,6% на фона на поевтиняващата желязна руда, търгувана на стоковата борса в Далян при рекордното дъно от 493 юана за тон. Rio Tinto пък спадна с близо 1 на сто.

"Цените на желязната руда са на 5-годишно дъно и доверието на инвеститорите в сектора спада. Това е идеалната среда за къси позиции", посочи пред CNBC пазарният стратег в IG Стан Шаму.

Междувременно протоколът от последното заседание на Австралийската централна банка показа, че членовете на институцията чувстват "значителна несигурност" относно перспективите за двустранните финансови отношения между страната и Китай.

Южнокорейските акции прекратиха тридневната си негативна серия, достигайки едноседмичен максимум на фона на очакванията за повече стимули от страна на ЕЦБ.

Samsung Electronics организира инвеститорски форум в Ню Йорк, по време на който обяви плановете си за намаляване на броя на моделите с 25-30% през следващата година с цел съсредоточаване върху развиващите се пазари. Акциите на гиганта в електрониката поскъпнаха с 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още