IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови рекорди на Wall Street въпреки леките изменения за индексите

Dow Jones oтбелязва своя 41-ви рекорд от началото на годината, а S&P 500 - рекорд номер 25

23:14 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексите на Wall Street в крайна сметка записаха нови рекорди, въпреки че по време на сесията в четвъртък за кратко се оцветиха в червено. Инвеститорите се фокусираха върху финансовите резултати на едни от най-големите търговци на дребно и приветстваха данните за броя на подадените молби за помощи при безработица, които остават на 14-годишно дъно. По-евтиният петрол също повлия на настроението, отразявайки се най-вече на акциите на компаниите от енергийния сектор.

Индексът на сините чипове Dow Jones сe повиши с 0,23% до 17 654,79 пункта. Широкият индекс S&P 500 се покачи с минималните 0,05% до 2 039,33 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 0,11% до 4 680,14 пункта. Dow Jones oтбелязва своя 41-ви рекорд от началото на годината, а S&P 500 - рекорд номер 25.

Данните от САЩ показват, че оптимизмът на американците относно състоянието на икономиката се намира на най-високото ниво от близо седем години. Това се случва на фона на подобряващия се трудов пазар и цените на горивата, които продължават да падат.

Броят на молбите за помощи при безработица се увеличава повече от очакваното през миналата седмица, слагайки край на доскорошното придържане към ниските нива, регистрирани за последно преди 14 години.

Молбите нарастват с 12 хил. до 290 хил. между 1 и 8 ноември, отчитайки най-високото си ниво от 20 септември насам. Все пак броят на молбите остава под границата от 300 хил. за девета поредна седмица. Анализаторите очакваха ръст до 280 хил. броя.

Бюджетният дефицит на САЩ в първия месец от фискалната 2015 г. е по-голям в сравнение с очакванията на анализаторите. По-големият недостиг се дължи на календарно несъответствие, а не на влошена фискална позиция. Дефицитът в бюджета на американското правителство през октомври се повишава с 31 млрд. долара, или с 34% на годишна база, до 121,713 млрд. долара.

„Волатилността най-вероятно се дължи на петрола, който поевтинява доста сериозно“, заявява заместник-главният инвестиционен директор на Wells Fargo Private Bank Ерик Дейвидсън. Той коментира цената на лекия суров петрол, която спадна до 4-годишно дъно под 75 долара за барел, и колебанията на индексите, които за кратко попаднаха на негативна територия.

Фючърсите върху суровия петрол с доставка през декември поевтиняват с 2,97 долара до 74,21 долара за барел. Цената е най-ниската от септември 2010 г. Контрактите върху златото поскъпват с 2,40 долара до 1 161,50 долара за тройунция.

Доларът поевтинява спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните американски облигации, използвана във формирането на лихвите по ипотечните кредити и други потребителски заеми, се понижава с 4 базисни пункта до 2,3372%.

„Сезонът на отчетите е напът да завърши на солидна основа“, коментира пред CNBC главният пазарен стратег в PNC Asset Management Group Бил Стоун. „Финансовите резултати за третото тримесечие са основната причина акциите да отскочат от дъното, отчетено в средата на октомври.“

От 460 компании в състава на S&P 500, които са публикували междинните си резултати, 74,6% от тях надхвърлят очакванията, сочат данни на Thomson Reuters.

Акциите на Wal-Mart поскъпнаха с 4,72% до 82,94 долара. Компанията отчете по-добра от очакваното печалба. Продажбите в САЩ растат за пръв път през третото тримесечие от седем тримесечия насам.

Дружеството поведе печелившите в състава на Dow Jones, a Caterpillar – губещите, след като капитализацията на производителя на машини и оборудване спадна с 1,8%.

Книжата на J.C. Penney поевтиняха с 8,51% до 7,10 долара. Търговецът на дребно изгуби по-малко от прогнозите на анализаторите през тримесечието, но пък приходите от продажби са без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още