IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското правосъдие одобри плана за извеждане на Детройт от фалита

Стратегията предвижда заличаване на една трета от дългосрочния дълг на града

09:56 | 08.11.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американското правосъдие одобри плана за извеждане на Детройт от фалита, предадоха световните агенции. Изпадането в неплатежоспособност на града през декември 2013 г. беше най-мащабното подобно в историята на САЩ.

След няколко седмици на съдебни заседания съдията от Детройт Стивън Родс одобри в петък плана за излизане на града от състоянието на фалит. Стратегията предвижда заличаване на една трета от дългосрочния дълг на града (7 млрд. долара), като в замяна на това Детройт ще бъде поставен под бюджетен надзор и ще вземе мерки за реализиране на икономии. Общият дълг на града е 18 млрд. долара.

Комисия, съставена от представители на щата Мичиган, ще контролират финансите на Детройт, за да не се стигне отново до фалит. Градските власти поемат освен това ангажимента да инвестират 1,7 млрд. долара в обществените услуги, които бяха занемарени в последно време. Част от тази сума ще отиде и за разрешаване на проблема с всичките около 80 000 изоставени жилища.

"Детройт има голямо бъдеще, но има и много работа за вършене", заяви Рик Шнайдър, губернатор на Мичиган. Детройт изгуби за 60 години половината от населението си, което спадна от 1,8 млн. до 700 000 души. Престъпността нарасна, а данъчните постъпления намаляха.

Сега във възстановяването на Детройт ще участват най-различни компании, частни лица, властите на Мичиган и естествено големите автомобилоконструктори. Градът имаше славата на Столица на автомобилите заради присъствието на компаниите Ford, Chrysler и General Motors. Проблемите на компаниите заради кризата доведоха до финансов и социален заник за града.

Преди Детройт най-големият фалирал американски град беше Стоктън с 300 000 жители. Две години бяха необходими за неговото излизане от състоянието на фалит.  

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Vesko94
преди 9 години
От един процъфтяващ град, до една пълна развалина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още