IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължат ли биковете да печелят позиции на пазарите?

Експертите са разколебани колко дълго ще трае възходът на Wall Street

13:44 | 25.09.14 г.
Ще продължат ли биковете да печелят позиции на пазарите?

Въпреки геополитическата нестабилност, която диктува пазарните движения в последните месеци, биковете се върнаха под светлината на прожекторите тази седмица след серията разпродажби на много места по света.

Щатските акции отчетоха най-доброто си еднодневно представяне в последните пет седмици в сряда. Dow Jones затвори двудневната си серия на отстъпления, добавяйки 154 пункта. S&P 500 се разшири с 15 пункта до невиждано от 1998 г. ниво, а Nasdaq постигна най-доброто си представяне от средата на юли.

"Разпродажбите по-рано тази седмица изглеждаха малко нелогични. Имахме голяма волатилност миналата седмица. Всичко дойде след негативната реторика на Фед", казва пред CNBC Андрю Бъркли, стратег в Oppenheimer Asset Management.

Повече от половин дузина представители на Фед изнесоха речи тази седмица. Част от тях, включително президентът на институцията в Чикаго Чарлз Евънс, заявиха, че ако доларът продължава да поскъпва, по-ниската инфлация може да накара Фед да забави плановете си за затягане на монетарната политика.

Същевременно ситуацията в Европа пое коренно противоположен курс. Европейската централна банка (ЕЦБ) се отърси от консерватизма си, предоставяйки стимули за бизнеса. Ефектът се забеляза веднага при данните за продажбите на нови жилища, въпреки че тези на съществуващи жилища останаха отново слаби по-рано тази седмица.

Изглежда, че плановете за ограничаване на ръста на ликвидността в САЩ ще бъдат компенсирани от действията на ЕЦБ на Стария континент. По този начин пазарният баланс ще се запази и биковете отново ще започнат да взимат превес.

Според ръководителя на звеното за технически анализи в Bank of America Merrill Lynch Макнийл Къри обаче разпродажбите в първите два дни от седмицата не са стигнали крайната си точка с оглед на наклона на кривата на волатилността на собствения капитал. "Склонен да кажа, че това е по-скоро временен скок и че рискове са повече в посока надолу", изтъква експертът.

По думите му продължаващите отрицателни сезонни фактори биха могли да повлияят негативно на пазара. "Не виждаме условия, които са в съответствие с края на корекцията... Натискът за разпродажби не достигната си точка", добавя още Къри.

Според Андрю Бъркли всеки очаква разпродажбите да бъдат краткотрайни. По думите му акциите ще започнат да се представят по-добре в края на годината.

"Като цяло аз съм доста оптимистично настроен за края на годината и четвъртото тримесечие. Мисля, че след като влезем в сезона на отчетите нещата ще изглеждат доста по-добре", казва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още