IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Фед на Филаделфия се оттегля през март 2015 г.

Чарлз Плосер е един от най-големите вътрешни критици на политиката на Федереалния резерв на САЩ

16:12 | 23.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на Фед на Филаделфия се оттегля през март 2015 г.

Председателят на Федералния резерв на Филаделфия Чарлз Плосер ще се оттегли от поста си през 2015 г., пише Ройтерс, цитирайки негова говорителка. Плосер е един от най-големите вътрешни критици на разхлабената парична политика на Федералния резерв на САЩ (Фед) и напускането му би могло да намали натиска върху централната банка за скорошно повишаване на лихвените равнища.

66-годишният Плосер е гласувал против решенията на Фед 6 пъти за 8-годишния си престой на поста, включително и на последните 2 заседания на централната банка. Той често подчертава, че агресивното облекчаване на паричната политика може да предизвика инфлация и през юли и септември се разграничи от обещанието на колегите си Фед да поддържа лихвените равнища ниски за „значителен период от време“ след приключване на програмата за покупки на облигации.

Бившият професор по икономика ще се оттегли от поста си на 1 март 2015 г., обяви Фед на Филаделфия в свое изявление в понеделник. Задължителната пенсионна възраст за председателите на регионалните поделения на Федералния резерв на САЩ е 65 години, но правилата позволяват на Плосер да остане на поста до 2016 г.

„Решението на председателя Плосер да се оттегли е лично и внимателно обмислено“, каза неговата говорителка. Плосер няма планове за след пенсионирането си, като ще обмисли следващите си стъпки едва когато е напуснал текущата си работа, добави говорителката.

Тонът на дебатите във Федералната комисия за отворения пазар (Federal Open Market Committee – FOMC) може да се промени с напускането на Плосер, особено след като и председателят на Фед на Далас Ричард Фишър, който също е един от критиците на паричните облекчения, също ще се пенсионира през 2015 г. Също така и двамата често правят публични изявления.

„Отсъствието на Плосер и Фишър със сигурност ще бъде усетено“, коментира икономистът Том Лам. Заради твърдите си убеждения те биха могли да балансират очакванията на пазарите за политиката на Фед, която иначе би могла да бъде приемана за прекалено плаха.

65-годишният Фишър планира да се оттегли от Фед през април.

„Оттеглянето на Плосер и Фишър би могло да промени позицията на FOMC към по-малко агресивна“, смята икономистът в TD Securities Милан Мълрейн. Въпреки това той и други икономисти отчитат, че ефектът от промяната ще бъде ограничен, тъй като регионалните банки на Фед често сменят ръководителите си с банкери със сходни виждания.

„Относно политиката на Фед промяната няма да има кой знае какъв ефект“, каза старшият икономист в Capital Economics Пол Дейлс. Все пак той посочи, че Фед би могъл да възприеме позицията на по-бавно вдигане на лихвените равнища.

Наследниците на Плосер и Фишер ще бъдат избрани от бизнес лидерите в съответните региони със съгласието на базирания във Вашингтон Федерален борд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още