IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди първокласния кредитен рейтинг на САЩ

Икономиката е една от най-продуктивните, динамични и технологично напреднали в света, подкрепена от силни институции и благоприятен бизнес климат

09:30 | 20.09.14 г. 2
Fitch потвърди първокласния кредитен рейтинг на САЩ

Рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди първокласния кредитен рейтинг на САЩ ААА със стабилна перспектива, съобщава Ройтерс. Преди дни топ рейтинга на САЩ беше потвърден и от Moody's.

САЩ имат несравнима гъвкавост на финансиране заради превъзходството на долара като световна резервна валута и най-ликвидните капиталови пазари в света. Това означава,че рейтингът може да толерира по-високо ниво на дълга в сравнение с други страни с подобен кредитен рейтинг.

Икономиката е един от най-продуктивните, динамично и технологично напреднали в света, подкрепен от силни институции и благоприятен бизнес климат.

“Икономиката е една от най-продуктивните, динамични и технологично напреднали в света, подкрепена от силни институции и благоприятен бизнес климат. Постигната е силна фискална консолидация, която отразява икономическото възстановяване и данъчни и разходни мерки”, посочва се в съобщение на рейтинговата агенция.

Fitch прогнозира, че бюджетният дефицит на федералното правителство ще се свие до 2,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) през финансовата 2014 г. от 4,1% през финансовата 2013 г. и 9,8% от финансовата 2009 г. През 2016 г. обаче се очаква дефицитът отново да започне да нараства, достигайки 3,8% през 2022 г., заради въздействието на застаряването на населението върху социалното осигуряване и разходите за здравеопазване и по-високите нетни разходи за лихви.

Що се отнася до дълга, агенцията очаква той да се понижи слабо до 98% през 2018 г. преди да започне да нараства отново, достигайки 104% от 2024 г.

Fitch прогнозира също растежът на БВП на САЩ да достигне 2% през 2014 г., да се ускори до 3,1% през 2015 г. и да остане сравнително стабилен (3%) през 2016 г.

“Очакваме Федералният резерв да започне повишаване на лихвените проценти в средата на 2015 г., след приключването на програмата за изкупуване на активи през октомври 2014 г.”, посочва още агенцията, като подчертава, че нормализирането на паричната политика няма да доведе до фундаментално дестабилизиране на финансовите пазари, но ще предизвика известно увеличение на волатилността.

Като рискове пред американската икономика Fitch очертава значително увеличение на държавните дефицити и съотношението на дълга и БВП, ако американските власти не вземат мерки в средносрочен план да компенсират натиска върху публичните разходи, свързани със застаряването на населението.

Други рискове са евентуалното “влошаване на съгласуваността и доверието на икономическата политика или отрицателен шок, който подкопава ролята на щатския долар като глобална резервна валута и намаляване на гъвкавостта на финансирането и толеранса към дълга”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 2
ABBA
преди 9 години
И Лемън брадърс имаха първокласен рейтинг, *** де ги сега?ААА е само стандарт за малки батерийки: http://***.usdebtclock.org/ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още