IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

13 години след 11 септември пазарите са изправени пред нова заплаха

Евентуална бъдеща атака на американска земя надали би оказала толкова силно негативно влияние върху пазара, смята експерт

17:39 | 11.09.14 г. 1
<p>
	Жена наблюдава светлинни лъчове в памет на жертвите от атаките на 11 септември 2001 г.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Жена наблюдава светлинни лъчове в памет на жертвите от атаките на 11 септември 2001 г. Снимка: Ройтерс

Изминаха 13 години от терористичните атаки на 11 септември, които затвориха американската фондова борса за четири дни и породиха срив от 12% през първата седмица след подновяването на търговията през септември 2001 г. Гъвкавият капиталов пазар нарасна два пъти оттогава – въпреки два тежки мечи пазара – и икономиката оцеля и продължи да се разширява, въпреки трагичната загуба.

Но макар че Осама бин Ладен беше убит, войната в Ирак е свършила и терористичната групировка Ал Кайда вече не всяка толкова страх, както преди, САЩ, икономиката и финансовата система са изправени пред нова заплаха от Близкия изток - „Ислямска държава“, пише USA Today.

В навечерието на 13-тата годишнина от атаките на 11 септември американският президент се обърна към нацията с послание за растящата заплаха от „Ислямска държава“. Той обяви план от четири стъпки за борба с групировката, включително въздушни атаки в Ирак и Сирия, подкрепа за силите в Близкия изток, които се борят срещу организацията, антитерористична дейност и хуманитарна подкрепа. Целта по думите му е да „унищожи“ групировката“. Той подчерта, че американски сухопътни войски няма да участват във война на чужда територия.

Обръщението на президента напомни, че математиката на пазара, плавното функциониране на икономиката и психиката на инвеститорите може да се преобърнат само с едно неочаквано събитие.

За нов поглед към отношението на Wall Street и финансовите пазари в САЩ към терора от USA Today са се обърнали към Лорънс Креатура, вицепрезидент и портфолио мениджър на Federated Investors. „Става въпрос за гъвкавост“, казва той. „Гъвкавост на икономиката и на капиталовия пазар“.

Първото нещо, което инвеститорите трябва да разберат, е защо събитието от 11 септември оказа толкова силна негативна реакция на капиталовия пазар – поне в краткосрочен план. (Пазарът, разбира се, въстанови изцяло загубата от близо 12% точно един месец след 11 септември.)

Защото акциите поевтиняха толкова силно?

„Това беше голям удар, причинен от непозната неизвестна”, обяснява Креатура. „Това беше нещо, което никой не успя да предвиди. Беше абсолютно неочаквано от финансовата система. Пълен шок.”

„Цените на акциите се базират на очаквания за бъдещи печалби”, допълва той. „Незабавно хората не знаеха какво ще печелят компаниите, чиито акции притежават. Имаше икономически страх. Тази несигурност причини незабавно поевтиняване на акциите”, допълва той.

Какво задейства пазарното възстановяване?

„Това, което бавно се случи в дните след атаките, беше, че инвеститорите започнаха да разбират кои компании ще спечелят и кои ще загубят в икономически план и започнаха да оценяват акциите по-точно”, обяснява Креатура. „Инвеститорите осъзнаха, че това не е екзистенциален въпрос, че страната отново ще се изправи на краката си и ще отвърне на удара икономически и военно. И това даде увереност на инвеститорите.”

Евентуална бъдеща атака на американска земя ще причини ли пазарна паника отново?

„Би било много малко вероятно да окаже същото влияние”, коментира Креатура. „Пазарът е много по-подготвен за терора, отколкото на 10 септември 2001 г. Инвеститорите вече го познават, знаят как изглежда и какви са икономическите последствия. Една част от тези страхове е отразена в цените на акциите днес. Инвеститорите съзнават, че светът е по-малко безопасен днес”, допълва той.

Представлява ли „Ислямска държава” заплаха за САЩ и пазарите?

„Абсолютно да”, казва той. „Това е нова форма на заплаха. Такава, при която (хората, които представляват заплаха) имат американски и британски паспорти. Това означава, че границите са пропускливи. Те имат документи да влязат в страната и да нанесат щети."

И да сеят икономически страхове?

„Да, това е част от терора”, казва Креатура. „Щетите се отнасят и до психологическото влияние. Инвеститорите отчитат бъдещите проблеми. Цените на акциите се движат от настроения. Така че ако хората се изплашат, сентиментът ще натежи на цените на акциите."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Важно е да има заплахи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още