IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизъм обхвана Wall Street

Инвеститорите са объркани след доклада за новите работни места в САЩ и заради геополитечското напрежение

23:26 | 08.09.14 г.
Песимизъм обхвана Wall Street

Предимно със спад приключиха американските акции в първата за седмицата сесия, като енергийните компании оглавиха списъка с губещите позиции, съобщава CNBC.

“Всички се опитват да се помирят с месеца на абсурдно добри икономически данни, който приключи с доклада за създадените нови работни места (в САЩ – бел. ред.), публикуван в петък. Как можа да се случи това? Това е объркващо и ще отнеме време, за да се върне доверието на инвеститорите”, коментира Джон Линч от Wells Fargo Private Bank.

В края на днешната сесия Dow Jones се понижи с 0,15% до 17 111 пункта, S&P 500 изтри 0,28% до 2 002 пункта, а Nasdaq единствен добави 0,2% до 4 592 пункта.

На “сините чипове” най-много натежаха акциите на Exxon Mobil, Wal-Mart Stores, E I du Pont de Nemours and Cо и Chevron, които изгубиха съответно 1,5%, 1,26%, 0,97% и 0,93%.

Като цяло акциите на компаниите от енергийния сектор изгубиха 1,58% в днешната сесия, следвани от компаниите за комунални услуги, чиято пазарна оценка се понижи средно с 0,72%. Единствено акциите на технологичните и здравните компании отчетоха ръстове, от съответно 0,15% и 0,05%.

Джон Линч прогнозира, че данните за продажбите на едро в САЩ, които трябва да бъдат публикувани в края на седмицата, ще подвърдят, че автомобилният сектор набира скорост, въпреки слабостта на пазара на труда.

Дейвид Кели, старши глобален стратег в J.P. Morgan Funds, допълва, че седмицата на 11 септември е напрегната в Америка, особено с активизирането на джихадистите от “Ислямска държава” и опасенията от ново насилие в САЩ.

“И докато геополитическата ситуация продължава да повдига опасения, икономическите тенденции остават доста положителни и подкрепят пазара на акции”, допълва анализаторът.

Инвеститорите очакват и речта на президента на САЩ Барак Обама в сряда. Обръщението към нацията е насрочено точно след срещата с лидерите в Конгреса. Обама ще очертае плана си за борба с екстремистите в Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още