IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Леки понижения на Wall Street

Ръстът в корпоративните печалби е основната причина за възходящия пазар, коментира анализатор

23:14 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Леки понижения на Wall Street

Американските акции се понижиха леко във вторник, след като книжата на енергийните компании спаднаха с поевтиняването на петрола, а инвеститорите се терзаеха дали ЕЦБ ще прибегне до нови монетарни стимули в четвъртък, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се понижи с 0,2% до 17 067 пункта, а индексът на големите фирми S&P 500 отстъпи с 0,1% до 2 002 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq се покачи с 0,4% до 4 598 пункта.

„Резкият спад на суровиние определено повлече надолу компаниите от секторите на материалите и металите“, коментира Питър Буквар, главен пазарен анализатор на Lindsey Group.

“Това може да е седмицата, в която ЕЦБ ще предприеме покупка на активи на фона на по-лоши от очакваното икономически данни от региона напоследък“, посочва Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

Данните от САЩ показаха, че ISM индексът за заводската активност през август е достигнал най-високото си ниво от три години, нараствайки до 59 пункта спрямо 57,1 през юли. „Това е добра новина, но просто потвърждава това, което пазарът вече бе калкулирал“, посочва Хоугън.

Данните на Markit пък показаха, че индексът на компанията за финансова информация за промишлеността в САЩ е бил ревизиран леко надолу през август до 57,9 пункта от първоначалните 58. Същевременно разходите за строителство през юли са нараснали с 1,8%.

„Някои са фокусирани върху оттеглянето на монетарните стимули от Фед, но ние отдавна сочим ръста в корпоративните печалби като причина за по-скъпите акции. През изминалия отчетен сезон печалбата на акция за индекса S&P 500 скочи с приблизително дуцифрен темп, а приходите нараснаха с близо 5%“, отбелязва Дан Грийнхаус, главен пазарен стратег в BTIG.

Акциите на Home Depot спаднаха с 2%, след като веригата стоки за бита потвърди, че вероятно е поредният търговец на дребно, който е засегнат от източване на информация от клиентски кредитни карти.

Книжата на Norwegian Cruise Line Holdings поскъпнаха с 11%, след като компанията се споразумя да закупи Prestige Cruises International за 3,03 млрд. долара, включително дълга.

Акциите на Conn’s се сринаха с 31%, след като търговската верига за обзавеждане и домашни уреди снижи перспективата си за годината.

Книжата на Compuware скочиха с 13%, след като софтуерната фирма се съгласи да бъде закупена от фонда за частен капитал Thoma Bravo за 2,5 млрд. долара.

Акциите на Dollar General се повишиха с 0,6%, а тези на Family Dollar Stores с 0,5%, след като Dollar General вдигна офертата си за Family Dollar Stores и заяви, че може да се обърне директно към акционерите на компанията, ако тя бъде отхвърлена.

Доларът поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се повиши с 0,07 процентни пункта до 2,42%.

Октомврийските фючърси върху американския петрол спаднаха с 3,1% до 92,88 долара за барел, а декемврийските върху златото се понижиха с 1,7% до 1 265 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още