IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs ще плати 1,2 млрд. долара, за да реши спор с регулатори

Банката се договори с Федералната агенция за жилищно финансиране по казуса с продажби на подценени книжа на Fannie Mae и Freddie Mac

14:20 | 23.08.14 г.
Goldman Sachs ще плати 1,2 млрд. долара, за да реши спор с регулатори

Goldman Sachs постигна споразумение на стойност 1,2 млрд. долара, с което да бъдат разрешени претенциите на регулаторите по отношение на продажби на обезценени ипотечни ценни книжа на Fannie Mae и Freddie Mac, съобщи Reuters.

Инвестиционната банка се договори с Федералната агенция за жилищно финансиране, която е квестор на двете контролирани от държавата ипотечни финансови компании. Според условията на споразумението банката трябва да плати 3,15 млрд. долара за обратното изкупуване на ценните книжа от Fannie Mae и Freddie Mac.

От Агенцията уточняват, че Goldman всъщност трябва да плати разликата между стойността на книжата и сегашната им пазарна стойност или 1,2 млрд. долара.

Наказанието е рекордно високо в 140-годишната история на банката, отбелязва от своя страна The Wall Street Journal. Предишният рекорд беше поставен през 2010 година, когато банката плати 550 млн. долара по споразумение за избягване на наказание.

От 2011 година насам Федералната агенция за жилищно финансиране започна дела срещу 18 компании заради продажби на надценени книжа (с грешно оценено качество и риск) на Fannie Mae и Freddie Mac.

До юли бяха уредени исковете с всички, освен четири от компаниите. Заедно със споразумението с Goldman Sachs са възстановени 17 млрд. долара от заведените през 2011 година дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още