IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед допуска по-ранно увеличаване на лихвения процент

От централната банка са изненадани от бързото възстановяване на пазара на труда, но не искат да се ангажират с конкретен срок

09:41 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед допуска по-ранно увеличаване на лихвения процент

Едно първоначално увеличаване на лихвените проценти от страна на Фед може да се случи по-рано от очакваното. "Много от членовете" на Комитета по парична политика считат това за възможно, ако възстановяването на пазара на труда се развива по-бързо от очакваното, става ясно от публикувания късно в сряда протокол на Фед, цитиран от Wall Street Journal.

От централната банка са изненадани от бързото възстановяване на пазара на труда, но не искат да се ангажират с план за увеличение на лихвения процент преди възстановяването да стане по-убедително, показва документът.

По-голямата част от членовете на Комитета за паричната политика са на мнение, че има напредък на пазара на труда в САЩ и по отношение на развитието на инфлацията към целевата стойност на Фед. Някои банкери смятат, че това оправдава преминаването към един по-труден достъп до кредити. Въпреки това много членове не са съвсем убедени в това.  

С безработица от 6,2% в момента целта от гледна точна на Фед не е близко. Централната банка смята, че ресурсите за пазара на труда не са изчерпани. Много от членовете на комисията, отговаряща за паричната политика на банката, са на мнение, че характеристиката “значителен” застой на пазара на труда “вероятно ще трябва да се промени скоро”.

Повечето членове на Фед дават да се разбере, че решението за точното време, в което ще се вземе решението, е зависимо от допълнителните икономически данни в САЩ - с акцент върху по-нататъшното развитие на пазара на труда и нивото на инфлация.

Централните банкери са притеснени освен от геополитическите кризи в Украйна и Близкия Изток, така и от факта, че слабото подобрение на американската икономика през първото тримесечие ще разпространи неувереност с оглед на бъдещите перспективи за растеж на икономиката на САЩ.

По време на срещата в края на юли Фед допълнително намали своите милиардни парични инжекции за икономиката. Предвид засилващата се икономика досега на всяко едно заседание през тази година банкерите намаляваха покупките на държавни и ипотечни ценни книжа с по 10 млрд. долара.

В момента месечният обем на покупките все още възлиза на 25 милиарда долара. Вероятно през октомври покупките ще бъдат премахнати окончателно с едно намаляване от 15 млрд. долара.

Затова и от известно време изявленията за времето, в което трябва да започнат първите увеличения на лихвените равнища, са в центъра на вниманието на пазарните участници. От началото на финансовата криза Федералният резерв поддържа практически нулев ливехн процент. Досега повечето експерти очакват първото увеличение да се случи едва към средата на 2015 г.

Инвеститорите следят отблизо банкерите за всякакви намеци относно периода, в който банката ще затегне облекчената си парична политика, увеличавайки лихвените проценти над сегашните исторически ниски нива, което би подкрепило долара, привличайки инвестиционни потоци към САЩ.

След публикуването на документа в сряда Wall Street реагира спокойно. Два от основните индекси на борсите отвъд Океана - Dow Jones и S&P 500 приключиха сесията с ръстове, a единствено Nasdaq затвори сесията с нищожен спад в рамките на 0,02 на сто. 

Заради сигналите от Фед доларът поскъпна, което пък прати цените на златото и среброто на двумесечни дъна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още