IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Положителен край на седмицата за азиатските индекси

Хонконгският Hang Seng докосна повече от 6-годишен връх

11:10 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Положителен край на седмицата за азиатските индекси

Повечето азиатски акции се търгуваxa c повишения в петък, след като коментарите на руския президент Владимир Путин облекчиха глобалното геополитическо напрежение.

В реч в Крим, които бе окупиран и впоследствие анексиран от Русия, Путин посочи, че Москва ще направи всичко по силите си за скорошното приключване на конфликта в Украйна.

Руснаците трябва да се консолидират като общество "не за целите на водене на война, не и за да влязат в конфликти или противоречия, а за тежка работа – в името на Русия и за Русия", изтъкна Владимир Путин.

В Ирак Нури ал-Малики се отказа от борбата си да остане министър-председател на Ирак и обеща подкрепа за неговия наследник Хайдер Ал-Абади.

Същевременно примирието между Израел и палестинските фракции остана в сила, след като враждуващите сили се съгласиха да удължат прекратяването на огъня за още пет дни.

Китайският индекс Shanghai Composite се върна към растеж след две сесии на червено, за да добави 0,92% до 2 226,73 пункта.

Книжата на Gemdale и Poly Real Estate поскъпнаха с по 1,2%, докато China Merchants Property напредна с 1 на сто.

В Хонконг Hang Seng ce разшири с 0,76% до 24 989,34 пункта след силното поскъпване на книжата на China Mobile с над 5%. Бенчмаркът за кратко удари 25 010 пункта – ниво, невиждано от 1 юли 2008 г.

Японският индекс Nikkei 225 нарасна скромно с 0,02% до 15 318,34 пункта, въпреки че през по-голямата част от сесията бе на червено.

Йената отново се търгуваше малко над 102,5 спрямо щатския долар, но това не успя да подкрепи търговията в петък.

Автомобилните производители бяха на червено, като Toyota Motor, Suzuki Motor и Nissan Motor отчетоха загуби, вариращи от 0,2 до 0,4 на сто.

В контраст, технологичният гигант Sony продължи тридневната си победна серия с ръст от 2 на сто.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 изкачи двуседмичен максимум, добавяйки 0,33% до 5 566,52 пункта.

Капитализацията на Australia and New Zealand Bank спадна с 1 на сто въпреки публикувания ръст от 8% на нетната печалба за първите 9 месеца на фискалната година.

Пазарите в Южна Корея и Индия останаха затворени заради честването на празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 15.08.14 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още