IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете увеличават мечите си позиции

За първи път от голямата финансова криза насам по-голямата част от именитите инвеститори отново са много песимистично настроени

15:03 | 04.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Промяната на курсовете на някои от най-големите компоненти на Wall Street говори за нарастващото безпокойство за рисковете.&nbsp;<span style="font-size: 12px;">Снимка: Ройтерс</span></p>

Промяната на курсовете на някои от най-големите компоненти на Wall Street говори за нарастващото безпокойство за рисковете. Снимка: Ройтерс

И други хедж фондове изграждат къси позиции по облигации. Сред тях според информирани източници спадат Fir Tree, Carlyle Group и Claren Road Asset Management.

От друга страна, относително оптимистичен изглежда хедж фонд легендата Джон Полсън, един от малкото, които предсказаха финансовата криза през 2008 г., и който спечели 15 млрд.  долара, залагайки срещу високорисковия ипотечен пазар с кръстената на самия него компания. Името му нашумя именно през 2007 г., когато спечели милиарди от сриването на жилищния пазар в САЩ и ипотечната криза. Докато парите на другите инвеститори се стопяваха заради кризата, Полсън и управляваните от него фондове натрупаха стотици проценти доходност от къси продажби и други пазарни стратегии, при които инвеститорът печели от обезценката на един актив.

В продължение на години Полсън е бичи настроен, що се отнася до банковите кредити и съответните обезпечени с ипотеки облигации, казва източник, запознат с плановете на Paulson & Со. Най-важният фонд на дружеството - Credit Fund, вече е натрупал ръст от над 8 на сто за тази година.

Други инвеститори са по-страхливи. През миналата седмица Пол Туитчъл от Whitebox нарече европейските държавни облигации „дълбоко зееща пропаст“. Whitebox залага на падащи цени на европейските облигации и е убедена, че испанските и френските облигации ще се сринат. Фондът също е сред онези, които преди време разпознаха прегряването на жилищния пазар в САЩ.

Да се залага срещу определени ценни книжа обаче е доста рисковано. Така например Whitebox, която е основана през 2000 г. от бившия дилър на опции Андрю Редлийф, съобщава на своите  инвеститори, че мечи позициите биха могли да предизвикат загуби, докато не се стигне до корекция. Някои от тези загуби фондът иска да компенсира чрез закупуването на относително стабилни американски дългови облигации.

Но мениджърите на хедж фондове не са единствените, които предупреждават за предстоящите възможни опасности на пазара на облигации. Дъглас Питърсън, изпълнителен директор на McGraw-Hill Financial, към която принадлежи и рейтинговата агенция Standard & Poor's, посочи през миналата седмица, че има рискове, които инвеститорите трябва да имат предвид, ако продължат да плащат високи цени за облигации с нисък кредитен рейтинг.

„Ако след това нещо се обърка, те отново ще обвинят рейтинговите агенции за всичко“, каза той по време на конферентен разговор по повод на тримесечните данни на компанията му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
че то няма нужда никой нищо да бута, само да си дръпнат печалбите и тя сама ше падне, като писах тука по коментарите през 2013, че ше падне, а тя още не е както трябва, народа ми пишеше в ответност, че щели да ходят DJI на 20 000 SPX на 3000, айде сега да видим как ще ходят и заради тъпата бъглива страница на инвестора, не мога да видя коментарите по статиите да ги изровя на показ .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Чувал съм теории/анализи , които казват горе-долу следното : ФЕД направиха анонс, че най-късно до средата на 2015-а, ще са стартирали политиката си за покачване на лихвите. Покачването на лихвите ще удари по борсата. ФЕД със сигурност не цели да удря по борсата, следователно ФЕД знаят съвсем точно, че до средата на 2015-а, срива на фондовия пазар ще бъде вече факт. Сега, с тоя допълнителен щрих, за актуалните нагласи на водещи хедж фондове, може ли да приемем, че сигналите/съвпаденията стават твърде много? Сама ли ще пада борсата или едни момчета ще се пробват да я бутат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още