IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете увеличават мечите си позиции

За първи път от голямата финансова криза насам по-голямата част от именитите инвеститори отново са много песимистично настроени

15:03 | 04.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Промяната на курсовете на някои от най-големите компоненти на Wall Street говори за нарастващото безпокойство за рисковете.&nbsp;<span style="font-size: 12px;">Снимка: Ройтерс</span></p>

Промяната на курсовете на някои от най-големите компоненти на Wall Street говори за нарастващото безпокойство за рисковете. Снимка: Ройтерс

Но промяната на курсовете на някои от най-големите компоненти на Wall Street говори за нарастващото безпокойство за рисковете. Един пример за това е Пол Сингер. Той е ръководител на един от най-големите хедж фондове в света. Elliott Management управлява 25 млрд. долара. През миналата седмица той предупреди инвеститорите, че много пазари могат да се обърнат „с главозамайваща внезапност и шокираща интензивност".

В продължение на години лихвените проценти бяха много ниски. Инвеститорите на всички пазари бяха насърчавани да в преследването на висока възвръщаемост да влагат пари във високорискови облигации и други рискови инвестиции. Ако цените паднат обаче, това може да се отрази болезнено най-вече на дребните инвеститори, които купуват корпоративни облигации, за да компенсират оскъдната доходност на американските държавни облигации. Търсенето на рискови облигации нарасна през последните години и по този начин покачи цените и намали доходността до рекордно ниво. А доходността пада, когато се покачват цените.

Относителното спокойствие в Европа се отрази добре на държавните облигации на страни като Италия и Испания. Много търговци забравиха за първоначалните си опасения. Въпреки това сега се показват първите пукнатини - през юли държавните облигации с висока доходност отчитат най-резкия спад от повече от една година насам. Според ръководителя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън Фед следи отблизо потенциални балони в области като корпоративните облигации и ливъриджа. 

Липман, който преди кризата работеше в Deutsche Bank и залагаше срещу ипотеките, е сред онези, които смятат, че в момента се образуват кризисни огнища. През 2010 г. със собствени средства той основава LibreMax Partners LP и сега изкупува суапове за кредитно неизпълнение по корпоративни облигации, твърдят запознати източници. През последните 12 месеца LibreMax е много успешна.

Бирнбаум, който през 2010 г. е трябвало да бъде изслушан от Конгреса на САЩ заради своите ипотечни сделки в Goldman Sachs, удвоява залозите си срещу облигациите на американските компании с лоши кредитни рейтинги. Това става ясно от предназначени за инвеститорите документи на неговия хедж фонд Tilden Park Capital Management и се потвърждава от хора, които са запознати с начина на мислене на Бирнбаум. Неговите мечи позиции са за около 4 млрд. долара.

Управляващият 159 млрд. долара фонд за дялово инвестиране Apollo Global Management също наскоро стартира фонд, който залага срещу рискови облигации, твърдят информирани източници.

Повечето инвеститори обаче подхождат много целенасочено и не залагат на общо забавяне на икономиката. Така например от средите на Бирнбаум става ясно, че последният е инвестирал около 3 млрд. долара в бичи позиции на облигации от жилищния сектор. Управителят на фонда обаче не очаква срив във всички сфери.

Досега Бирнбаум е доста успешен – според обществено достъпни документи неговият фонд Tilden Park, основан в началото на 2011 г., е отчел загуби само през два месеца.

Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
че то няма нужда никой нищо да бута, само да си дръпнат печалбите и тя сама ше падне, като писах тука по коментарите през 2013, че ше падне, а тя още не е както трябва, народа ми пишеше в ответност, че щели да ходят DJI на 20 000 SPX на 3000, айде сега да видим как ще ходят и заради тъпата бъглива страница на инвестора, не мога да видя коментарите по статиите да ги изровя на показ .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Чувал съм теории/анализи , които казват горе-долу следното : ФЕД направиха анонс, че най-късно до средата на 2015-а, ще са стартирали политиката си за покачване на лихвите. Покачването на лихвите ще удари по борсата. ФЕД със сигурност не цели да удря по борсата, следователно ФЕД знаят съвсем точно, че до средата на 2015-а, срива на фондовия пазар ще бъде вече факт. Сега, с тоя допълнителен щрих, за актуалните нагласи на водещи хедж фондове, може ли да приемем, че сигналите/съвпаденията стават твърде много? Сама ли ще пада борсата или едни момчета ще се пробват да я бутат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още