IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите цени на петрола и газа подкрепиха печалбата на Chevron

Производството на петрол обаче се свива, потвърждавайки опасенията, че индустрията не попълва петролните резерви достатъчно бързо

17:09 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-високите цени на петрола и газа подкрепиха печалбата на Chevron

Американската петролна компания Chevron изненада приятно пазарите с финансовите си резултати за второто тримесечие, след като по-високите цени на енергийните продукти компенсират нарастващите разходи и спада в продукцията.

Нетната печалба на втората по големина енергийна компания в САЩ нараства до 5,67 млрд. долара (2,98 долара на акция) в периода април – юни, спрямо 5,37 млрд. долара (2,77 долара на акция) година по-рано. Резултатите надминават очакванията на анализаторите за печалба от 2,66 долара на акция, предава Ройтерс.

Фактът, че Chevron разчита на по-високите цени на суровия петрол и природния газ за вдигане на печалбата си при спад на производството, е доказателство за опасенията на инвеститорите, че енергийните гиганти не попълват резервите си достатъчно бързо. Подобно поведение се наблюдава и при конкурента на Chevron Exxon Mobil Corp.

Производството на Chevron намалява с 1,4% до 2,5 млн. барела на ден.

Към момента компанията финансира пет големи проекта за разширяване на бизнеса си, за които се надява, че ще увеличат производството с 20% до 2017 г.

В съобщението до медиите, оповестяващо финансовите резултати, Chevron не споменава оттеглянето на нефтената и газова компания Apache Corporation от два съвместни проекта за втечнен природен газ между двете фирми.  

Акциите на Chevron поскъпват с 0,6 на сто до 130,06 долара за акция в часовете преди започването на търговската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още