IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детройт е напът да се измъкне от примката на фалита

Около 30 000 общински служители и пенсионери одобриха плана за преструктуриране на градския дълг

10:34 | 23.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Детройт си проправя пътя за излизане от фалит. Една година след обявяването в несъстоятелност богатият на традиции "моторен" град в САЩ може да преодолее важна пречка пред своя план за преструктуриране на дълга, предава DPA.

Повече от 30 000 общински служители и пенсионери са гласували с голямо мнозинство за проекта и по този начин приемат да получават по-ниски доходи след пенсиониране. Това става ясно от документи, които са подадени в съда в понеделник. Резултатът може да доведе до това през следващите месеци Детройт да остави фалита зад гърба си.

И наистина: Детройт се възстановява. Градът в близост до канадската граница иззема празни къщи. Обществените автобуси са отново чисти и са по-точни, отколкото преди, а през нощта градът е осветен от 10 000 нови улични лампи.

„Сега се правят неща, които не са били уредени преди", казва бръснарят ДеАнджело Смит. „Не бих казал, че без молбата за изпадане в несъстоятелност това можеше да стане толкова бързо".

В продължение на над една година специалният финансов управител Кевин Ор бе най-властният мъж в Детройт. През юли 2013 г. той обяви, че градът с дългове за 18 млрд. долара изпада в несъстоятелност. От тогава той преговаря за вид „подстригване на дълга“, което сега, по всичко изглежда, е прието.

Ор замрази и някои услуги на двата детройтски пенсионни фонда и промени пенсионните планове, така че да се намалят бъдещите разходи за града. В допълнение Детройт вече не плаща здравното осигуряване на пенсионерите. Със синдикатите и пенсионерите той сключи споразумение за нов пенсионен план.

Според него активните, неуниформени общински служители ще плащат по четири процента от доходите си за пенсии, полицаи и пожарникари ще допринасят с шест процента, а наскоро наети пазители на реда и пожарникари - дори осем процента.

Освен това Ор взе на мушката наемодатели, които не се грижат за своите жилища. Той заплашва, че свободно стоящите сгради, които не са съобразени с разпоредбите на града, ще бъдат продадени или разрушени. Осем домове в момента са обявени на търг. Популярният парк Belle Isle е поставен под държавна опека. В същото време градът пести от всяко възможно нещо. Очаква се през август да бъде официално открит процесът по банкрут.

Група от 33 общински организации, в които са организирани около 5500 работници, е сключила договор за пет години с Детройт, който предвижда пет процента увеличение на заплатите за тази година и по-късно ново увеличение от 2,5 на сто.

„Ние ще покажем какво сме направили, но също така и какво трябва да се направи", казва говорителят на Ор Бил Ноулинг, визирайки откриването на производството по несъстоятелност.

Експертът по несъстоятелност Дъг Бернщайн вярва, че много решения са взети в Детройт заради фалита или от страх от това, което ще се случи в последващия процес. За града е добре, че Ор и неговият малък екип от адвокати и консултанти наблюдава прцеса по неплатежоспособност, смята той. Това давало на кмета Майк Дуган възможността да се концентира в подобрението на инфраструктурата.

Наред с другите неща, сега услугите на града би следвало да се адаптират към действителния размер на населението. Много неща все още се фокусират върху 1,8 милиона жители, колкото Детройт имаше през 50-те години. А сега в града живеят малко под 700 000 души. „Дълго време никой не искаше да промени нещо в това отношение", казва Бернщайн. „Сега управата върви смело в тази насока".

Ед Макнийл от съюза на обществените служители обаче не е толкова оптимистично настроен. За да се спестят пари, много общински позиции се прехвърляли към частния сектор, казва той.

Във водния сектор се премахвали работни места, а поръчките в областта на обществено осветление се възлагали на чужди компании. И боклукът се извозвал от частна фирма. „Единствените хора, които сега са по-добре, са търговци и консултанти", казва Макнийл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
"Повече от 30 000 общински служители и пенсионери са гласували с голямо мнозинство за проекта и по този начин приемат да получават по-ниски доходи след пенсиониране." ем евала като са *** да се съгласяват при следващия път ше им станат пенсиите като тея в България и ше стане работата, а банкерчетата ше си праат квот си искат ..... за сметка на глупаците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още