IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежение на Wall Street заради отчетите и геополитическите конфликти*

Естествено е пазарните участници да са предпазливи на фона на тези конфликти, а и пазарите преминаха през силни ръстове, смята експерт

17:54 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Напрежение на Wall Street заради отчетите и геополитическите конфликти*

С понижение на индексите стартира сесията на Wall Street в първия ден от седмицата. Час след началото на търговията индексът на сините чипове Dow Jones се повишава с 0,49% до 17 016 пункта, по-широкият бенчмарк S&P 500 изтрива 0,36% до 1 971 пункта, а технологичният индекс Nasdaq отбелязва спад от също 0,36% до 4 416 пункта.

Инвеститорите се опасяват от ескалация на глобалното геополитическо напрежение и са в очакване на отчетите за второто тримесечие на водещи публични компании, отбелязва агенция Bloomberg.

“Геополитическата ситуация тежи сериозно на пазарите, а освен това през тази седмица навлизаме в разгара на сезона на отчетите“, коментира пред информационната агенция Матю Кауфлър от Clover Value Fund. 

„Пазарът е фокусиран като цяло върху финансовите резултати, но се опитва да следи и пулса на световните събития“, допълва експертът.

Във вторник своите финансови резултати ще представи Apple, в сряда това ще сторят Boeing и Facebook.  

Информационната агенция припомня, че утре министрите на външните работи на държавите от Европейския съюз (ЕС) се събират, за да дискутират последните събития в Източна Украйна и евентуални нови санкции срещу Русия.

Същевременно се засилиха дипломатическите усилия за успокояването на конфликта в Ивицата Газа, където напрежението между израелци и палестинци ескалира.

„Естествено е пазарните участници да са предпазливи на фона на тези конфликти, а и пазарите преминаха през силни ръстове“, коментира Патрик Спенсър от Robert W. Baird & Co. в Лондон. „Пазарите са нервни, като се има предвид, че досега нямаше корекция. Хората се оглеждат за събития, които биха предизвикали разпродажби“, допълва той.

Всички 10 индустриални групи в състава на S&P 500 записват понижения в началото на сесията. Акциите на Hasbro поевтиняват с над 2%, след като производителят на игри и играчки отчете по-слаба от очакваното печалба за второто тримесечие.

Пазарната оценка на Halliburton обаче добави 1,5%, след като продажбите на компанията надхвърлиха очакванията на инвеститорите. 

Това са и двете по-големи компании, които представиха финансовите си резултати преди сесията в понеделник. След нейния край отчети ще представят Netflix и Texas Instruments.

* Актуално към 17.30 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още