IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна

Киев носи отговорността за разбиването на пътническия самолет, коментира от своя страна руският президент Владимир Путин

20:06 | 18.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Обама призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна

Президентът на САЩ Барак Обама призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна с цел достоверно разследване на катастрофата на малайзийския пътнически самолет, при която загинаха 298 души, предадоха световните агенции.

"Ракетата, която е свалила летателния апарат, е била изстреляна от контролиран от проруските бунтовници район", обяви Обама. Той отбеляза, че за момента не са ясни намеренията на хората, които са изстреляли ракетата.

По думите на президента най-малко един американец е загинал при катастрофата, съобщава БТА.

Президентът на САЩ подчерта, че проруските бунтовници в Източна Украйна са тежко въоръжени и обучени благодарение на Русия. Той призова руския си колега Владимир Путин страната му да прекрати своята подкрепа за сепаратистите.

"Насилието и конфликтът неизбежно водят до непредвидени последици", предупреди Обама, визирайки самолетната катастрофа. 

"Русия не пое по пътя, който ще доведе до мир в Украйна", подчерта президентът на САЩ. Той все пак не обвини директно Москва за разбиването на малайзийския самолет.

Същевременно руският президент Владимир Путин заяви, че Украйна носи отговорността за разбиването на пътническия самолет в източната ѝ част, което според него е нямало да се случи ако Киев не бе възобновил военната си кампания срещу сепаратистите.

"Тази трагедия нямаше да се случи ако цареше мир на тази територия, ако не бяха подновени военните операции в Югоизточна Украйна", каза Путин в излъчено по руската телевизия изказване.

"Без съмнение правителството на страната, на чиято територия това се е случило, носи отговорността за тази ужасяваща трагедия", каза той и добави, че е приканил руските власти да направят всичко възможно да помогнат при разследването на катастрофата. Ще направим каквото можем, за да се постигне обективна картина на случилото се. Това е нещо абсолютно недопустимо", заяви Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
ама самолета го свали нато и сега олиии ко стана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
Аз пък призовавам сащ да върнат земята на индиянците и да се изнесат от територията която са заграбили преди 400 годин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Добре би било все пак президентът Обама да приведе някакви доказателства за твърденията си, иначе излиза че ни пробутва чек без покритие, или всички сме задължени да вярваме на всяка дума произнесена от неговата уста?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още