IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street не показа ясна посока

Инвеститорите претегляха добрите резултати на водещи банки срещу предупрежденията на Фед за надценени акции

23:25 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street не показа ясна посока

Американските индекси се колебаеха по време на сесията във вторник, като приключиха без ясна посока, след като инвеститорите претегляха силните резултати на водещи банки срещу предупрежденията на Фед, че някои акции може би са надценени, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones Industrial Average прибави 0,03% до 17 061 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 отстъпи с 0,2% - до 1 973 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq се понижи с 0,5% до 4 416 пункта. Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската борса бе приблизително 1/2.

Акциите на JPMorgan Chase и Goldman Sachs поскъпнаха със съответно 3,5% и 1,3% след по-добри от очакваното тримесечни резултати. Goldman отчете печалба, която се оказа над пазарните прогнози заради по-малкия спад на приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход. Печалбата на JPMorgan пък се понижи със 7,9% през второто тримесечие, но резултатите на най-голямата банка по активи в САЩ се оказаха над очакванията на анализаторите.

Facebook и Yahoo поевтиняха със съответно 1,1% и 0,3%, след като в доклада за монетарната политика на Федералния резерв, се посочва, че оценките в някои сектори изглеждат съществено завишени – особено при някои по-малки компании в областта на социалните медии и биотехнологиите – въпреки значимото поевтиняване на акциите им по-рано през годината.

„Чухме препратки към „безразсъдната еуфория“ (термин, използван от бившия шеф на Фед Алън Грийнспан в навечерието на дотком балона – бел. ред.), но в изцяло различен контекст“, коментира Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

Като цяло председателят на Фед Джанет Йелън опита да успокои опасенията, че има „балон“ на американските борси, след като водещите индекси Dow Jones Industrial Average и S&P 500 отчетоха рекорди тази година. „Макар че цените на недвижимостите, акциите и корпоративните облигации се повишиха значително и оценките им нараснаха, те остават в унисон с историческите стойности“, каза тя.

В доклада си за монетарната политика за полугодието пред Банковата комисия в сената Йелън каза, че стимулите на централната банка са все още необходими, имайки предвид значителният застой на трудовия пазар и инфлацията, която остава под целта на Фед.

Джанет Йелън направи балансирана оценка за американската икономика, като изтъкна икономическата несигурност, която може да доведе до вдигане на лихвите, както по-рано, така и по-късно от очакваното.

Акциите на Lorillard спаднаха с 10,5%, след като Reynolds American, чиито книжа загубиха 6,9%, обяви, че купува конкурента си в производството на цигари за около 25 млрд. долара. 

Икономическите новини от деня показаха, че потреблението се е повишило през юни, като основните продажби (без волатилните разходи за автомобили, енергия и храни) са се покачили с 0,6% след ръст от 0,2% през май.

Прозиводствената активност в региона на Ню Йорк се е разширила рязко през юли. Цените на вносните стоки в САЩ са се повишили с по-малко от очакваното през юни, а бизнес запасите са нараснали през май.

Доларът поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижи с 0,01 процентни пункта до 2,54%.

Фючърсите върху върху златото се понижиха с 0,7% до 1 297 долара за трой унция, а тези върху американския петрол спаднаха с 95 цента до 99,96 долара за барел, падайки под границата от 100 долара за първи път от средата на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 15.07.14 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още