IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леки ръстове на Wall Street*

Пазарите очакват с оптимизъм речта на Джанет Йелън пред Конгреса на САЩ

17:37 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Леки ръстове на Wall Street*

Американските фондови борси започват търговията във вторник с повишения, след като настроенията бяха подкрепени от оптимистичните отчети на част от големите банкови дружества отвъд Океана. Новините дойдоха в навечерието на изявлението пред Конгреса на председателя на Фед Джанет Йелън.

Индексът на сините чипове Dow Jones се покачва с 0,24% до 17 096,31 пункта. Широкият S&P 500 е нагоре с 0,16% до 1 980,24 пункта. Технологичният Nasdaq Соmposite пък расте с 0,02% до 4 441,30 пункта.

"Големият въпрос е ще има ли тя (Йелън – бел. ред.) миролюбив тон, или е ще бъде по-войнствена? Моето предположение е, че ще остане спокойна, след като икономиката се развива – заетостта се подобрява, а инфлацията се покачва леко, но все пак в рамките на целите на Фед", каза Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital.

"Досега новините са доста добри", каза Кардийо, позовавайки се на резултатите на банковия сектор, на Johnson & Johnson (J&J) и на данните за продажбите на дребно през юни.

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юни по-слабо от очакванията, след като потребителите закупиха по-малко автомобили от очакваното и постигнатото в предходния месец.

Tърсенето нарасна с 0,2% през юни в сравнение с очакваното увеличение от 0,6 на сто след 0,5 на сто през май. Равнището за април пък бе повишено до 0,6% от 0,5 на сто.

Забавянето на растежа дойде от по-слабото търсене на автомобили след солидния ръст в предходния месец. Изключвайки превозните средства, продажбите се покачиха с 0,4% както през юни, така и през май.

Доларът поскъпва спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните облигации, използвани при определянето на лихвите по ипотеките и други потребителски заеми, остава без изменение при 2,552%.

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc отчете печалба, която се оказа над пазарните прогнози заради по-малкия спад на приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход. Акциите на дружеството поскъпват с 0,84%.

Същевременно JPMorgan Chase отчете спад на тримесечната печалба. Въпреки това капитализацията на компанията расте с 3,79%.

J&J изтрива 1,27%, въпреки че медицинската компания се похвали с по-високи от прогнозираното постъпления.

* Данните са актуални към 17:10 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още