IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Балонът при цените на активите може би вече се пука

Известният инвеститор не вярва, че глобалната икономика се подобрява, а тъкмо напротив

15:30 | 10.07.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марк Фабер: Балонът при цените на активите може би вече се пука

Това е въпросът, с който инвеститорите навсякъде се борят: Има ли балон при цените на активите или те просто отразяват възобновения растеж на глобалната икономика, пише CNBC.

За известния инвеститор Марк Фабер отговорът е положителен. Нещо повече, според него балонът може би вече се пука. 

„Мисля, че имаме огромен балон при всички активи, който в крайна сметка ще се пукне, а може би вече е започнал“, заявява Фабер пред медията, след като индексът S&P 500 загуби територия във втора поредна сесия.

Разбира се, Фабер отдавна очаква пазарен спад. Но тъй като акциите просто продължиха да поскъпват, сега той дори е по-мечи настроен.

„Очевидно чувството ми, че през последните две години очаквах корекция, е било погрешно, а такава не сме имали от октомври 2011 г., когато S&P 500 беше на ниво от 1 074 пункта. Движим се нагоре по права линия без голяма корекция от порядъка на 11%. Смятам, че няма да имаме корекция, а че ще имаме мечи пазар“, коментира инвеститорът.

Първият проблем е, че, оставяйки настрани данните за пазара на труда от миналата седмица, Фабер не вярва, че икономиката всъщност се подобрява.

„Не вярвам, че глобалната икономика се подобрява. По-скоро смятам, че глобалната икономика отслабва“, твърди Фабер, според когото има други проблеми, които могат да натежат на пазарите и да потиснат цените.

"Първо, мисля, че в Белия дом имаме много слаб президент, което може да причини известни политически проблеми от вътрешно за САЩ естество. Второ, налице са редица политически въпроси, които трябва да обмислим, и трето – може да имаме една потенциално по-висока цена на петрола.“

Като цяло Фабер очаква 30-процентен срив на S&P 500. Същевременно си струва да се отбележи, че, докато малцина са така "мечи" настроени, както е той, няколко анализатори също предупредиха за възможна корекция.

Основно "бичи" настроеният главен пазарен стратег на Raymond James Джефри Саут предупреди за „значително отдръпване“ в средата на юли или в началото на август.

Главният пазарен стратег на Canaccord Genuity Тони Дуайър пък предвижда, че S&P 500 ще приключи 2014 г. при 2 185 пункта (най-смелата прогноза на Wall Street), но счита, че в краткосрочен план ще има корекция от 5-10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Никакви изказвания не могат да навредят на пазара , както и никакви изказвания не могат да го спасят , ако тръгне да пропада .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Напълно си прав. Ако Фабер продаваше на късо всеки път, когато направи такова изявление досега да е станал просяк. Но очевидно само си говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Ситуацията в света и статистиката показват, че в един прекрасен ден (и черен също така) тоя пич ще излезе прав...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
hellwitch
преди 9 години
Пак черен шаман.Тези разчитат, че все някога ще познаят и тогава ще се правят на интересни.Не мога да вярва на човек, който от години разправя как всичко се срива, а става точно обратното. Предполагам, че просто се опитва да манипулира поведението на пазара по някакъв начин с подобни изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още