IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се върнаха към спад

Федералният резерв на САЩ може да вдигне лихвите през първото тримесечие на следващата година, прогнозира Джеймс Булард

23:41 | 26.06.14 г.
Индексите на  Wall Street се върнаха към спад

Със спадове на индексите приключи днешната сесия на Wall Street, след като председателят на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард коментира, че лихвите в САЩ може да бъдат повишени до март, съобщава Bloomberg.

Все пак акциите смекчиха първоначалните спадове, след като Булард прогнозира, че до края на годината безработицата в САЩ ще падне под 6%, а инфлацията ще се доближи до целта от 2%.

Данните на американското правителство обаче подсказват, че е възможна и негативна ревизия на прогнозата за растежа на САЩ, посочва CNBC. Потребителското доверие например, което е отговорно за около две трети от американската икономика, е нараснало със само 0,2% през май спрямо април. Очакванията бяха за двойно по-бърз темп на ръст.

В края на сесията Dow Jones се понижи с 0,13% до 16 846 пункта, S&P 500 записа спад от 0,13% до 1 975 пункта, а Nasdaq изтри 0,02% до 4 379 пункта.

На “сините чипове” най-силно натежаха акциите на Wal-Mart Stores, Procter & Gamble и Microsoft, които поевтиняха със съответно 0,94%, 0,88% и 0,74%.

Булард прогнозира в интервю за Fox Business Network, че Федералният резерв на САЩ може да вдигне лихвите през първото тримесечие на следващата година. Повечето инвеститори очакват повишението да продължи през втората половина на 2015 г.

Раян Ларсън от RBC Global Asset Management отбелязва пред Bloomberg обаче, че коментарите на Булард в известна степен си противоречат с изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън от миналата седмица. “Противоречивите съобщения на представителите на Фед поставя пазарите под натиск”, допълва той.

Йелън коментира, че гъвкавата парична политика на американската централна банка ще продължи заради ниската заетост и все още високата безработица в САЩ, като тя омаловажи опасенията за балон при цените на активите и зараждаща се инфлация.

Според Джо Бел, старши анализатор акции в Schaeffer’s Investment Research Inc., няколко фактора оказват натиск върху пазарите в момента. “Чухме коментарите на Булард, а освен това пазарът е под влиянието и на геополитическата несигурност заради конфликта в Ирак. Това е перфектната буря, която принуждава инвеститорите да решат да изтеглят пари”, допълва той.

Тежки загуби в днешната сесия претърпяха акциите на финансовите компании в светлината на новите обвинения срещу Barclays. Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман повдгна обвинения срещу финансовата институция за измами с ценни книжа. В иска му се посочва, че Barclays е давала нечестно предимство на участниците във високочестотната търговия в САЩ, с което е ощетила свои клиенти и е максимизирала печалбата си.

От останалите индустриални групи загуби реализираха акциите на телекомуникационните, индустриалните и технологичните компании.

Същевременно пазарният дебют подкрепи акциите на GoPro Inc., които поскъпнаха с 33%. Вчера компанията набра 427 млн. долара, като продаде 17,8 млн. акции по 24 долара всяка.

Междувременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец август се понижи с 66 цента, или 0,6% до 105,84 долара за барел, съобщава MarketWatch. Цената на августовските фючърси на сорта брент се понижи със 79 цента, или 0,7%, до 113,21 долара за барел на борсата в Лондон.

Напрежението на пазарите заради ситуацията в Ирак изглежда се разсейва и опасенията за доставките на черно злато отслабват. Отделно цената на петрола беше подкрепена от данните на американската Агенция за енергийна информация, според която запасите в САЩ са се повишили през миналата седмица.

Фючърсите на златото със срок на доставка месец август поевтиняха с 5,6 долара, или 0,4%, до 1 317 долара за тройунция, след като вчера цената достигна 1 322,6 долара – най-висока стойност от средата на април. Цената на благородния метал остава относително стабилна на фона на конфликта в Близкия Изток, но според анализатори последствията от насилието, за разлика от първоначалния шок, все още не са отразени в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още