IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street не се впечатли от данните за БВП на САЩ*

Инвеститорски стимул предоставиха данните за активността в сектора на услугите

17:46 | 25.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на Wall Street се повишиха след публикуването на данни, показващи, че активността в сектора на услугите се разширява. Данните засенчиха по-лошото от очакваното представяне на американската икономика през първото тримесечие на 2014 г. и изненадващия спад на поръчките на стоки за дълготрайна употреба през май, пише CNBC.

На старта Dow Jones Industrial Average е нагоре с минималните 0,15% до 16 843,08 пункта. Широкият S&P 500 добавя 0,13 на сто към стойността си до 1 952,56 пункта. Технологичният индикатор Nasdaq Composite е без изменение – с минимален ръст от 0,04% до 4 352,29 пункта.

“Между данните за слабия БВП през първото тримесечие и посредствените данни за поръчките на стоки за дълготрайна употреба се появи и ярка светлинка от данни днес“, коментира главният пазарен стратег на Lindsey Group Питър Бууквар.

Става дума за PMI индекса за активността в сектора на услугите на САЩ. Предварителните данни на Markit показаха, че показателят е нараснал до 61,2 пункта през юни. Това е и най-високата стойност на индекса от октомври 2009 г., откакто се съставя проучването. За сравнение – през май индикаторът бе 58,1 пункта.

„Проучването е само на 5 години и затова не притежава богата история, но днешните цифри бяха най-добрите, откакто е стартирано“, добави анализаторът. Именно след публикуването на информацията за PMI индекса цените на акциите тръгнаха нагоре след колебливото начало на търговията на Wall Street.

Данните дойдоха навреме, имайки предвид, че в крайна сметка щатската икономика се сви с 2,9% през първото тримесечие. Това бе и най-лошото представяне за най-силната икономика в света за последните 5 години. Освен това през май поръчките на стоки за дълготрайна употреба са спаднали с 1 процент.

„БВП се ревизира периодично, затова не се притеснявам толкова много, но очаквах поръчките да се покачат. Това не говори за покачване на икономическата активност през второто тримесечие, което си е вече за тревога“, коментира пред CNBC Пол Нолти, старши вицепрезидент и портфолио мениджър в Kingsview Asset Management.

Акциите на General Mills поевтиняват с 3,52% до 51,81 долара, след като производителят на зърнени закуски отчете тримесечна печалба, която се оказа под очакванията на Wall Street.

Книжата на най-големия производител на семена в света Monsanto поскъпват с 5,33% до 127,05 долара за брой. Компанията повиши прогнозата за финансовите си резултати за тази година.

Walt Disney Co. повежда печелившите в състава на Dow Jones Industrial Average. Акциите на дружеството са нагоре с 1,14% до 83,62 долара.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации спада с 4 базисни пункта до 2,539%. Доларът поевтинява спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Фючърсите върху златото и суровия петрол също поевтиняват.

* Информацията е актуална към 17:35 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още