IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Фед трябва да прекрати печатането на пари възможно най-скоро

Количествените улеснения забавят американската икономика, посочиха Стенли Дракънмилър и Кевин Уорш

16:48 | 21.06.14 г. 9
Експерти: Фед трябва да прекрати печатането на пари възможно най-скоро

Федералният резерв на САЩ трябва да прекрати печатането на пари, известно като количествено улесняване, възможно най-скоро, тъй като американската икономика се забавя. Такова становище изразиха пред The Wall Street Journal известният инвеститор и приближен до Джордж Сорос Стенли Дракънмилър и бившият член на Борда на Фед Кевин Уорш.

По думите им стратегията за излизане от стимулиращата програма на централната банка трябва да бъде максимално предвидима.

"Ако процентите бъдат покачени бързо или внезапно, прехваленото балансирано възстановяване може да се окаже под натиск", изтъкнаха експертите.

Същността на техния аргумент е, че програмата за обратно изкупуване на държавни и ипотечни облигации е изключително полезна богатите и далеч по-малко стимулираща малките и средни предприятия.

"По-високите цени на активите не се трансформират в значително увеличение на капиталовите разходи, а слабият растеж на бизнес инвестициите има отрицателно въздействие върху заетостта", отбелязаха те.

По-рано тази седмица Федералният резерв осъществи петото си поредно свиване на месечните покупки на активи с нови 10 млрд. долара до текущите 35 млрд. долара. Освен това институцията прогнозира по-скорошно от досега очакваното покачване на лихвените проценти.

В пресконференцията след представянето на решението председателят на Фед Джанет Йелън също коментира слабите капиталови инвестиции по време на кризата и в периода на възстановяване. "След като икономиката се съживи, надявам се да видим възстановяване", изтъкна тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Ще ми обясниш ли какво значми това1. обезпечените си кредити с местни активи2 където предлагат фалшива доходност на парите - в Китай, Русия и другите от групата на Шаро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
6 г. печатането беше лек за всички икономически болки, а сега изведнъж стана "много лошо"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
Аз не го вярвам това дори да обяват официялно че спират с печатането аз не вярвам вечно ще наливат трилиони потайно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
eboyanov
преди 10 години
ако не с лъжа това е фашистката теория - национална пазарна икономика. ако банките си дръпнат парите от ментетата икономики, тогава ще стане още по-лошо - когато на гомеите им вземеш парите, народа го отнася! иначе всичко може да се регулира чрез данъци, без да се злоупотребява със стойноста на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
dani de vito
преди 10 години
Печатницата върши работа докато чужденци и собствени граждани приемат долара за пари.Престане ли вярата ,доларите пръснати като валутни резерви наводняват Велика Америка ,и от най-висок стандарт се свлича някъде по средата в света.Рим е имал 1000 години велика история преди да се срине и никой не е вярвал в залеза му освен колцина.За американците вече е късно ,но трябва да платят цената да си велик известно време....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
Dimat
преди 10 години
Номерът на американците е ясен и изпитан многократно."Печатат" като луди,живеят на кредит,извличат чужди стоки и услуги,произвеждат освен "пари",оръжие,някои технологии и ГМО.Когато балонът се надуе,правят си някоя война,предизвикват хаос,прехвърлят си кризите на световното стадо,което си смъква стандарта на живот и...цикълът започва отново.Но,при такова стадо,такъв резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
eboyanov
преди 10 години
след дъжд, качулка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още