IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимални отклонения за индексите отвъд Океана в началото на седмицата*

Инвеститорите не остават безразлични към случващото се в Ирак и Украйна, което се отразява върху цените на горивата

17:06 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борсовата търговия отвъд Океана започва с минимални отклонения за водещите индекси, след като в петък широкият индекс S&P 500 записа най-големия си седмичен спад от началото на април. Инвеститорите са по-предпазливи заради ситуацията в Ирак, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се смъква с 0,14% до 16 751,40 пункта. S&P 500 е нагоре с 0,12% до 1 938,47. Технологичният Nasdaq Composite напредва с 0,16% до 4 317,50 пункта.

От погледа на инвеститорите не отбягва и геополитическото напрежение в Украйна, след като руският износител на природен газ "Газпром" намали доставките за страната. Причината бе, че управляващите в Киев не спазиха крайния срок и не платиха част от изискуемите дългове. Случилото се може да се отрази на доставките за Европа и да породи нова газова криза.

Горивата продължиха да поскъпват – фючърсите върху петрола с доставка през юли добавиха 0,1%, или 14 цента, до 107,04 долара за барел.

Ситуацията в отношенията между Русия и Украйна за газа е c местен характер и няма да повлияе на международните цени на синьото гориво. Такова мнение изрази по време на Световния петролен конгрес в Москва генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Абдула ал-Бадри.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации спада с 1 базисен пункт до 2,594%. Контрактите върху златото с доставка през август поскъпват с 0,6%, или със 7,80 долара, до 1 281,90 долара за тройунция.

През май индустриалното производство в САЩ е нараснало с 0,6%, след като спадна с 0,3 на сто през април и се изкачи с 0,8% през март, разкриха данните на Федералния резерв. На годишна база повишението е с 4,3%, информира MarketWatch. Експертите очакваха ръст от 0,5%.

Освен това съставяният от поделението на Фед в Ню Йорк Empire State index за бизнес условията се е покачил до 19,28 пункта през юни. По този начин показателят маркира най-силния си ръст от юни 2010 г. насам, оказвайки се и над майското равнище от 19,01 пункта.

Американският производител на медицинско оборудване Medtronic ще придобие Covidien за 42,9 млрд. долара. За покупката ще бъде платено в брой и в акции, като с този ход щатското дружество ще премести централата си в Ирландия заради по-ниския корпоративен данък. След новините акциите на Medtronic поскъпват с 4,38% до 63,36 долара, а тези на Covidien – с 26,63% до 91,20 долара.

Аpple и Samsung оттеглят жалбите си срещу решение на ITC. След новинитe цената на книжата на Apple бележи ръст от 0,99% до 92,18 долара за брой.

Пазарните участници са в очакване на редовното заседание на Фед. Очакванията са, че в сряда централните банкери ще понижат прогнозите си за икономическия растеж на САЩ, имайки предвид забавянето с 1% през първото тримесечие.

* Информацията е актуална към 16:55 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още