IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street спадат, а петролът поскъпна заради ситуацията в Ирак*

Инвеститорите останаха разочаровани и от данните за продажбите на дребно и от факта, че повече американци са подали молби за помощи за безработица

18:26 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индексите на Wall Street спадат, а петролът поскъпна заради ситуацията в Ирак*

С понижения за водещите индекси стартира борсовата сесия отвъд Океана. Инвеститорите останаха разочаровани от данните за продажбите на дребно. Горивата пък поскъпнаха рязко заради растящото напрежение в Ирак, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се смъква с 0,38% до 16 779,79 пункта. Широкият индекс S&P 500 се понижава с 0,40% до 1 936,36 пункта. Комуналните и енергийните компании се представят най-зле сред 10-те подсектора на бенчмарка. Технологичният Nasdaq Composite е надолу с 0,41% до 4 314,10 пункта.

Цената на фючърсите върху петрола сорт Брент се покачи над 110 долара за барел, а стойността на контрактите върху суровия петрол нарасна над 106 долара за барел. Фючърсите върху златото пък поскъпват с 0,87% до 1 272,20 долара за тройунция.

През май продажбите на дребно в САЩ се изкачиха с по-малък темп от очакваното – само с 0,3% спрямо ревизираните в посока нагоре 0,5% през април, разкриха данните на Министерството на търговията. Данни на ведомството показаха ръст от 0,6 на сто на запасите през април – сигнал за възстановяване на икономиката през второто тримесечие.

Освен това през изминалата седмица повече американци са подали молби за помощи при безработица. Броят им нарасна неочаквано, но не чак толкова, че да изкриви позитивните представи, че пазарът на труда набира скорост, посочва още CNBC.

„Ако трябва да посоча дали продажбите на дребно или случващото се в Ирак, на което се дължи покачването на цените на горивата, оказват по-съществено влияние на фондовия пазар, ще посоча последното“, коментира за CNBC главният пазарен стратег в Wunderlich Securities Арт Хоугън.

„Нарастват опасенията, че предлагането може да се наруши заради случващото се в Ирак“, сподели още Хоугън. Според него това е по-тревожната новина за Wall Street, отколкото, ако петролът поскъпне заради повишеното търсене заради възстановяването на икономиката.

Транспортният сектор е подложен на сериозни разпродажби. Книжата на авиокомпаниите поевтиняват най-съществено – на United Continental Holdings, Delta Air Lines и JetBlue Airways, съответно – с 6,63%, 5,92% и 4,89 на сто.

Caterpillar повежда губещите в състава на Dow Jones. Капитализацията на компанията се свива с 1,23% до 107,35 долара. На другия полюс е Exxon Mobil, чиито книжа добавят 0,66% към стойността си до 102,62 долара. Съотношението на печеливши към губещи в състава на индекса на сините чипове е 7 към 23.

Акциите на Lululemon Athletica поевтиняха до повече от 3-годишно дъно, след като канадският търговец на йога облекла занижи очакванията за годишните си финансови резултати и съобщи, че финансовият изпълнителен директор ще се оттегли в началото на следващата година. Компанията губи 15,89% от стойността на акциите си до 37,25 долара.

* Информацията е актуална към 18:05 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още