IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции поевтиняват в първите часове на търговията на Wall Street*

Водещите индекси отстъпват от рекордните стойности след понижената оценка на Световната банка за глобалния икономически растеж

17:38 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Американските акции поевтиняват в първите часове на търговията на Wall Street*

Американските акции поевтиняват в първите часове на търговията на Wall Street. Към този момент водещите индекси отстъпват от рекордните стойности, достигнати в последните дни, след като Световната банка понижи прогнозата си за световния растеж през тази година, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,41% до 16 876,50 пункта. Широкият индекс S&P 500 се смъква с 0,36 на сто до 1 943,74 пункта. Технологичният Nasdaq Composite е надолу с 0,12% до 4 332,72 пункта на старта.

Глобалната икономика ще нарасне с по-бавен от очакваното темп през тази година вследствие на разочароващия растеж в развиващите се страни. Такова становище изразиха експертите от Световната банка в последния си доклад по темата.

Международната институция намали прогнозата си за растежа на световната икономика до 2,8% от 3,2% за тази година, но очаква по-силно разширение от 3,4% през 2015 г. и от 3,5% през 2016 г.

Активността по налагане на възбрани върху жилища в САЩ се е понижила до 8-годишно дъно през май, сочат данните на консултантската компания RealtyTrac. От компанията прогнозират, че процедурите по налагане на възбрана върху жилища в САЩ ще продължат да намаляват през следващите месеци.

Boeing повежда губещите в състава на Dow Jones. Книжата на производителя на самолети поевтиняват с 2,37% до 134 долара за брой. Съотношението на печеливши към губещи към момента е 5 към 25.

Акциите на Apple поскъпват с 0,44 на сто до 94,65 долара за брой. След осъществения сплит се появиха спекулации и кой от компонентите на Dow Jones ще бъде заменен, ако евентуално технологичният гигант влезе в състава на индекса.

Същевременно регулаторите на Европейския съюз са започнали официални разследвания на данъчните практики на Apple Inc., Starbucks Corp. и базираното в Люксембург подразделение на Fiat SpA. След новините книжата на Starbucks поевтиняват с 0,71% до 74,07 долара за брой.

На борсата в Ню Йорк фючърсите върху суровия петрол с доставка през юли поскъпнаха с 4 цента до 104,39 долара за барел. Контрактите върху златото с доставка през август добавят 2,50 долара към стойността си до 1 262,60 долара за тройунция.

Доларът губи позиции спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски облигации спада с 2 базисни пункта до 2,621%.

Ръководителят на инвестиционната компания Pacific Investment Management Co. (PIMCO) Бил Грос е завишил дела на американските ДЦК в портфейла на водещия й фонд до 50% през май от 41% през април. PIMCO залага на ера на „нова неутралност“, характеризирана от глобален растеж, клонящ към по-ниски, но по-устойчиви нива и лихвени проценти под предкризисните им нива.

* Информацията е актуална към 17:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още