IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 заби 16-и рекорд от началото на годината

Индексите на Wall Street затвориха на зелена територия след серията данни за икономиката на САЩ и преди заседанието на ЕЦБ

23:14 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Широкият индекс S&P 500 заби 16-ия си рекорд от началото на годината. Това се случи след като водещите индекси на Wall Street стартираха сесията с понижения след серията данни за икономиката на САЩ. Те се покачиха впоследствие и то в навечерието на ключовото заседание на Европейската централна банка. Очакванията са, че банкерите ще дадат нова насока на монетарната политика на Стария континент.

Акциите останаха на зелена територия след публикуването на „Бежовата книга“ на Федералния резерв на САЩ относно икономическата активност по региони. Докладът на централната банка, отнасящ се за периода 7 април-23 май, разкрива, че икономическият растеж във всички 12 области се е ускорил.

Широкият бенчмарк S&P 500 се покачи с 0,19% до 1 927,87 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones нарасна минимално с 0,09% до 16 736,67 пункта. Технологичният Nasdaq Composite е нагоре с 0,41% до 4 251,64 пункта.

Темпът на растеж на търговския дефицит на САЩ изкачи двугодишен връх от 6,9% през април. Основна причина за увеличението на пасива по търговския баланс е рекордно високият внос на автомобили, мобилни телефони, компютри и уреди за комуникация.

Дефицитът набъбна до 47,2 млрд. долара от ревизираните нагоре 44,2 млрд. през април. Прогнозите бяха за спад до 41 млрд. долара. Вносът се увеличи с 1,2% до рекордните 240,6 млрд. долара, докато износът се сви с 0,2% до 193,3 млрд. долара.

В същото време производителността в страната пропадна с невиждан от шест години спад от 3,2% на годишна база през първото тримесечие. Работниците са изразходвали повече време за произвеждането на по-малко продукция на фона на необичайно лошото време.

Лошите новини за американската икономика продължиха и след като стана ясно, че наемането на нови служители в частния сектор се е забавило през май, по данни на Automatic Data Processing (ADP). Разкритите нови работни места са били 179 000 на фона на прогнози за 210 000 и регистрирани 215 000 през април.

По-рано през деня данните на консултантската компания CoreLogic показаха, че цените на жилищата в САЩ са се повишили с 10,5% през април спрямо април миналата година. Спрямо предходния месец март пък ръстът е бил с 2,1%.

Повишение на цените в национален мащаб се отчита за 26-и пореден месец. Като се изключат продажбите на проблемни имоти, увеличението на цените на жилищата в САЩ през април спрямо април миналата година е 8,3%, а спрямо март – 1,1%.

Глътка въздух за инвеститорите предостави покачването на индекс на ISM за активността в сектора на услугите на САЩ. Показателят нарасна до 56,3 пункта през май спрямо очакванията за ръст до 55,5 пункта.

Доларът поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски облигации се покачи с един базисен пункт до 2,608%. По този начин доходността нарасна за пети пореден ден.

Фючърсите върху суровия петрол с доставка през юли поевтиняват с 2 цента до 102,64 долара за барел. Цената на контрактите върху златото с доставка през август се понижи с 20 цента до 1 224,30 долара.

General Electric поведе губещите в състава на Dow Jones. Книжата на компанията поевтиняха с 0,86 на сто до 26,56 долара. На другия полюс бяха акциите на Travelers Companies, които увеличиха с 1,36% стойността си до 94,68 долара.

Акциите на Protective Life поскъпнаха с 18,12 на сто, след като застрахователното дружество бе придобито от японската Dai-Ichi Life Insurance за сумата от 5,7 млрд. долара.

Книжата на Under Armour поскъпнаха с 4,93% до 53,62 долара, след като Jefferies Group повиши оценката си за книжата на търговеца на спортни облекла от „купувай“ до „задръж“.

Капитализацията на FuelCell Energy спадна със 7,59 на сто, след като производителят на електрически централи с горивни клетки отчете по-голяма от прогнозираното загуба през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още