IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигационният пазар обърква инвеститорите

Анализатори в клона на Фед в Ню Йорк са модифицирали своя мярка за доходността на американските ДЦК

13:33 | 15.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Облигационният пазар обърква инвеститорите

Ако неутолимият апетит за облигации обърква моделите, които използвате за оценката им, то не сте единствените, пише Bloomberg.

От началото на годината облигациите по света са донесли 3,9% - най-голямото поскъпване за този период от 2003 г. насам. Това снижи доходността по 10-годишните щатски ДЦК с над половин процентен пункт до 2,48% (най-големият спад от 1995 г.), като цената на финансирането на най-рисковите компании в САЩ спадна през миналата седмица до дъно от 5,94%. През тази година доходността по базовите дългосрочни облигации на Италия и Испания пък спадна за първи път под 3%.

В началото на годината прогнозите на специлаистите от Wall Street бяха, че доходността по облигациите ще се покачва, на фона на свиването на програмата за изкупуване на активи на Фед и очакванията за експанзия на икономиката. Вместо това обаче инвеститорите се нахвърлиха към облигациите от всички видове, след като глобалният растеж отслабна, инфлацията в Европа спадна, а напрежението между Украйна и Русия ескалира.

Макар че икономисти и стратези намалиха прогнозите си за доходността по облигациите, те все още се придържат към предвиждането, че лихвите ще отбележат покачване през годината, след като икономиката набере инерция. Доходността по 10-годишните ДЦК се смята, че ще достигне 3,25% в края на годината (в началото на годината средната прогноза бе за 3,44%).

През миналия месец анализатори в клона на Федералния резерв в Ню Йорк модифицираха своя мярка за доходността на американските ДЦК, загърбвайки данни от три десетилетия, които включват оценки за пазарните лихви от професионални прогностици.

Използвайки пазарните цени анализаторите са открили, че очакваната допълнителна доходност, която по-дългосрочните ДЦК предлагат спрямо краткосрочните лихви (срочната им премия), е била значително по-висока от началото на финансовата криза, отколкото се е залагало в досегашните модели. 

На базата на стария модел, последно актуализиран към края на март, срочната премия по 10-годишните ДЦК е била 0,25 процентни пункта, спрямо близо 1 пункт към същия момент според новата методология (0,67 пункта през миналата седмица според).

Стратегът за американските лихви в Bank of America Прия Мисра споделя, че риск измерителите, които тя използва, са спрели да работи от март насам. Мисра вече не следи за спреда между 10-годишните лихвени супове и доходността на 10-годишните ДЦК като измерител на риска.

„Светът стана по-сложен и по-различен. Не мисля, че моделите за оценка на облигациите имат някаква особена стойност“, коментира Джейм Евънс, портфолио мениджър в Brown Brothers Harriman & Co. „Не очаквам пазарният консенсус да е „прав“, но съм изненадан колко „погрешен“ може да е“, споделя Джим Бианко, президент на Bianco Research LLC.

„Традиционните модели не успяват да обяснят устойчивостта на активите с фиксирана доходност, след като централните банки по света вляха ликвидност за трилиони долари, потискайки краткосрочните лихви. Най-голямата грешка е, че хората приемат лихвите като проекция на очакваното състояние на икономиката, а те всъщност зависят от Федералния резерв", посочва Бианко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
"Стратегът за американските лихви в Bank of America Прия Мисра споделя, че риск измерителите, които тя използва, са спрели да работи от март насам."Трябваше да спрат много по- рано :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още