IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските акции записват понижения в началото на сесията*

Потребителските разходи в САЩ са се понижили през април за първи път тази година

17:35 | 30.05.14 г.
Щатските акции записват понижения в началото на сесията*

Щатските акции записват понижения в началото на сесията заради неочаквания спад на потребителските разходи в САЩ през миналия месец, съобщава Bloomberg.

Dow Jones се понижава с 0,14% до 16 676 пункта, S&P 500 записва спад от 0,01% до 1 921 пункта, а Nasdaq отписва 0,14% до 4 242 пункта.

През април потребителските разходи в Щатите са се понижили с 0,1% спрямо март – първият спад за тази година, след като през март отчетоха ръст от 1% - най-силният от почти пет години, сочат данните на американското търговско министерство.

Потреблението представлява около 70 на сто от американската икономика, припомня информационната агенция.

„Потребителите са все още консервативни и предпазливи“, коментира Сам Уордъл, инвестиционен стратег в Pioneer Investments в Бостън. „Перспективите пред пазарите до края на годината си остават същите. Не че не знаем накъде се движат пазарите, просто не можем да бъдем сигурни по кой път са поели, за да стигнат дотам“, допълва анализаторът.

Същевременно обаче потребителското доверие в американската икономика е записало по-слаб от очакваното спад. Индексът на потребителското доверие, изчисляван от Thomson Reuters/University of Michigan, се е понижил до 81,9 пункта през май от 84,1 пункта през април. Предварителната оценка показваше, че индексът може да спадне до 81,8 пункта.

Според политиците от Федералния резерв на САЩ възстановяването на икономиката се ускорява. Заради паричните стимули S&P 500 нарасна със 184% спрямо дъното, което достигна през 2009 г.

В началото на сесията акциите на Express губят 13 на сто, след като компанията прогнозира печалба за цялата година в диапазона 74-90 цента на акция. Предишната прогноза беше за печалба от 1,23 долара на ценна книга. Печалбата за първото тримесечие на годината отбеляза спад до 6 цента за акция. Акциите на компанията поевтиняват с 27 на сто от началото на годината.

Пазарната капитализация на Infoblox Inc. се понижава с 39 на сто, след като главният изпълнителен директор Робърт Томас обяви, че напуска след близо десет години на поста. Прогнозата за печалбата за цялата финансова година освен това е по-ниска в сравнение с очакванията – 246 млн. долара спрямо 252,6 млн. долара.

OmniVision обаче постига ръст на пазарната капитализация от 12 на сто в началото на сесията. Печалбата на компанията за второто тримесечие се очаква да нарасне до 63 долара на акция, което е над два пъти от очакваното от анализаторите.

* Актуално към 17.10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още