IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските акции удължиха печалбите след протокола на Фед

Фед отправи позитивен сигнал за пазара на акции заради по-добрите икономически перспективи, като същевременно не предстои затягане, споделя анализатор

23:12 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В сряда водещите индекси на Wall Street се оттласнаха от зоната на загубите, в която попаднаха във вторник. Протоколът от последното заседание на Федералния резерв на САЩ разкри, че централните банкери са обсъждали варианти за нормализиране на лихвените проценти, пише CNBC.

Dow Jones нарасна с 0,96% до 16 532,22 пункта. Широкият индекс S&P 500 добави 0,81% към стойността си до 1 888,01 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,85 на сто до 4 131,54 пункта. Индексът на най-малките компании Russell 2000 напредна с 0,6%, но все още е с около 9% под историческия си връх.

По време на априлската си среща централните банкери на Фед са обсъждали и нуждата от подобряване на бъдещите си насоки относно лихвените проценти и инструментите, които евентуално биха използвали, за да контролират краткосрочните лихви, когато Фед реши да ги повиши.

„Фондовият пазар прие спокойно протоколът от заседанието поради две причини – икономиката набира скорост, инерцията се върна през второто тримесечие, но същевременно Фед не бърза да прекратява приспособителната си политика“, коментира пред CNBC пазарният стратег в J.P. Morgan Funds Анастасия Аморосо.

„Пазарът на финансови инструменти с фиксирана доходност може би гледа на решението по друг начин. Разговорите определено се изместват от безпрецедентните мерки към нормализиране на политиката. За пазарите на акции това е позитивен сигнал заради по-добрите икономически перспективи, като същевременно не предстои затягане“, добави тя.

Netflix увеличи капитализацията си с 5,09% до 390,60 долара за брой след новините, че компанията разширява бизнеса си в Европа.

Акциите на eBay поскъпнаха минимално с 0,02% до 51,88 долара за брой, след като онлайн търговецът призова над 145 млн. потребители да сменят паролите си поради хакерска атака.

Тримесечната печалба на търговеца на луксозни стоки и бижута Tiffany се оказа над очакванията на анализаторите. Книжата на компанията поскъпнаха с 9,15% до 96,30 долара.

Акциите на Target поскъпнаха с 1,04% до 57,20 долара. Търговецът на намалени стоки оповести 0,3% спад в приходите от продажби в разработените си магазини. Резултатът бе по-добър от прогнозите на експертите за понижение от 1,1%, което се пренесе върху цената на акциите.

Goldman Sachs Group и Cisco поведоха печелившите в Dow Jones. Aкциите им поскъпнаха с 1,99% и с 1,62%, съответно. Губещите сред компонентите на индекса на сините чипове днес се оказаха Wal-Mart Stores и AT&T, които заличиха, съответно – 0,08% и 0,79%.

Доларът печели позиции спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните американски облигации нарасна с 2 базисни пункта до 2,534%.

Цената на фючърсите върху златото се понижава с 0,5% до 1 288,10 долара за тройунция. Контрактите върху суровия петрол поскъпват с 1,7% до 104,07 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още