IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones покори нов връх

Интересно е дали инвеститорите чувстват по-малка несигурност за ситуацията в Украйна, коментира анализатор

23:35 | 09.05.14 г.
Dow Jones покори нов връх

След като няколко пъти сменяха посоката на движение, индексите на Wall Street в крайна сметка приключиха сесията с ръстове.

Dow Jones се повиши с 0,19% до 16 583 пункта, което представлява нов рекорд за индекса, съобщава CNBC. S&P 500 добави 0,13% до 1 878 пункта, а Nasdaq нарасна с 0,51% до 4 072 пункта.

Акциите на потребителските и здравните компании поведоха ръстовете в късната сесия.

“Всеки петък през последните месец-два акциите поевтиняваха, защото инвеститорите не искаха да рискуват заради събитията в Украйна, затова е интересно дали в момента те чувстват по-малка несигурност за ситуацията там”, коментира пред медията Джак Аблин от BMO Private Bank.

В сряда руският президент Владимир Путин призова бунтовниците в Донецк да се откажат от референдума за независимост от централната власт в Киев. По-късно той обяви, че руските военни сили са се оттеглили от границата с Украйна, но САЩ и съюзниците им се опасяват, че няма доказателства за това твърдение.

Акциите на интернет компаниите, като Facebook, Twitter и Netflix, които пострадаха най-силно по време на разпродажбите неотдавна, приключиха днешната сесия с повишения, но регистрираха понижения за седмицата.

Пазарната оценка на Nvidia се понижи, след като стана ясно, че очакванията на компанията за приходите през тримесечието отговориха на прогнозите на анализаторите, но инвеститорите се опасяват за резултатите и заради по-слабото търсене на персонални компютри.

Акциите на Apple също поевтиняха след съобщенията, че компанията смята да плати 3,2 млрд. долара, за да придобие Beats – компанията, основана от рапъра Др Дре.

С понижение на пазарната оценка приключи сесията и за Ralph Lauren. Компанията обяви по-висока от очакваното печалба, но предупреди, че се очаква спад на оперативния марж заради засилването на мрежата от магазини.

На стоковата борса в Ню Йорк цената на петрола се понижи до малко под 100 долара за барел (с 0,3%). За седмицата обаче цената на фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец юни се повиши заради несигурността около събитията в Украйна, които предизвикват опасения около глобалните доставки, съобщава MarketWatch.

Фючърсите на златото със срок на доставка юни поевтиняха за четвърта поредна седмица, като остават под ключовото ниво от 1 300 долара за тройунция. В днешната сесия цената на благородния метал се понижи с 10 цента до 1 287,6 долара. За седмицата цената на златото изгуби почти 1,2%.

На валутните пазари еврото поевтиня до най-ниско ниво от месец срещу долара като продължаваща реакция на инвеститорите на вчерашното изявление на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Вчера Драги намекна, че е възможно банката да премине към количествени улеснения през следващия месец.

Единната валута поевтиня до 1,3755 долара днес спрямо 1,3851 долара късно в четвъртък. За последно беше отчетено подобно ниво на еврото на 7 април, отбелязва MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още