IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Ще бъде ли ревизиран растежът в САЩ през първото тримесечие

Последните данни сочат, че икономиката може и да се е свила за периода, което не се е случвало от три години

20:09 | 06.05.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Ще бъде ли ревизиран растежът в САЩ през първото тримесечие

Американската икономика вероятно се е свила през първото тримесечие за първи път от три години и едва за втори, откакто Голямaта рецесия приключи в средата на 2009 г., пише MarketWatch.

Според предварителната оценка през първата четвърт на годината е постигнат минимален растеж от 0,1%. Новите данни за търговския дефицит и разходите за строителство и попълване на запасите обаче се оказаха по-слаби от очакваното.

Годишен темп на ръст на БВП спрямо предходното тримесечие (сезонно изгладен):

Търговският дефицит през март се е свил с 3,6% до 40,4 млрд. долара, но икономистите на правителството прогнозираха той да намалее още, когато изготвяха предварителните данни за БВП.

В резултат на това икономистите сега предвиждат оценката за БВП през първото тримесечие да бъде ревизирана до спад от 0,2-0,4%. Последното тримесечие със спад на БВП бе в началото на 2011 г., когато свиването бе 1,3%.

Положителният момент е, че повечето икономисти очакват силно възстановяване през второто тримесечие. Според тях необичайно студената зима е засегнала икономиката в началото на годината, като подобряването на времето ще доведе до наваксване през пролетта.

Икономисти, анкетирани от MarketWatch, предвиждат растеж от 3,5% през второто тримесечие, като според някои той ще достигне 4% - ниво, което щатската икономика е постигала в само 2 от 19-те тримесечия след края на рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още