IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският дефицит на САЩ се е свил през март

Ръстът на износа и вноса показва, че глобалната икономическа активност се възстановява, коментира икономист

16:50 | 06.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на САЩ се е свил през март

Търговският дефицит на САЩ се е свил през март с 3,6% до 40,4 млрд. долара, а този за февруари е бил ревизиран от 42,3 на 41,9 млрд., съобщава Ройтерс. Икономисти, запитани от агенцията, очакваха дефицитът да спадне до 40,3 млрд. долара.

Износът през март се е повишил с 2,1% до 193,9 млрд. долара – най-високото ниво от ноември, но за тримесеието записва най-големия си спад от пет години, според данни от миналата седмица. През март експортът на услуги и непетролни стоки е отчел рекорд. Увеличил се е износът на капиталови стоки, индуструлани доставки и материали, както и на автомобили. 

Вносът се е покачил с 1,1% през март до 234,3 млрд. долара – най-високото ниво от две години, отразявайки отчасти поскъпването на петрола. Фактор, задържаш вноса, е бил бавният темп на попълване на запасите от бизнеса след силния период през втората половина на 2013 г. Вносът на храни и непетролни стоки е на рекордни нива.

„Хубаво е да видим ръст на износа, както и на вноса. Желаем да виждаме повече търговски потоци, които са доказателство, че глобалната икономическа активност се възстановява“, коментира Сам Булърд, старши икономист в Wells Fargo Securities в Шарлот, Северна Каролина.

Търговският дефицит през първото тримесечие е отнел 0,8 процентни пункта от икономическия растеж, който се оказа едва 0,1% за периода според предварителната оценка. Данните за дефицита са поредният сигнал, че последващите оценки за тримесечието могат да покажат свиване на икономиката, което според икономисти може да възлезе на 0,4%.

Данни от миналата седмица показаха, че разходите за строителни проекти и попълване на запасите през март не са оправдали очакванията на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още