IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street приключи седмицата на червено

Загуби от 5% и повече в петък отчетоха акциите на Amazon, LinkedIn, Twitter, Netflix, MasterCard и Visa

22:20 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street приключи седмицата на червено

Американските акции спаднаха в петъчната сесия и завършиха на минус седмицата, като инвеститорите следяха ескалиращото напрежение в Украйна, което засенчи добрите резултати на Microsoft, предава CNBC.

Акциите не реагираха на индекса на потребителското доверие на Reuters/University of Michigan, който се повиши над очакванията през април до 84,1 пункта. Данни на Markit пък показаха, че експанзията в сектора на услугите се е забавила през този месец.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones спадна с 0,9% до 16 361 пункта, а индексът на големите фирми S&P 500 се понижи с 0,8% до 1 863 пункта.

Технологично ориентираният Nasdaq загуби 1,8% до 4 076 пункта, като книжата на Amazon се сринаха с 9,9%, след като компанията прогнозира загуба за настоящото тримесечие. Новите продукти са намалили печалбата за първото тримесечие

Сериозни загуби отчетоха още LinkedIn (-7,8%), Twitter (-7,2%) и Netflix (-6,4%), а акциите на картовите оператори MasterCard и Visa загубиха по 5%. Visa оповести 26% ръст на печалбата. Компанията обяви, че ръстът на приходите ще се забави още през настоящото тримесечие и че американските санкции върху Русия свиват обема на разплащанията. 

„Голям процент от печалбите на компаниите от S&P 500 идват от чужбина. Ако Европа не се справя добре, то това оказва влияние“, коментира Скот Рен, старши стратег в Wells Fargo Advisors, визирайки обсъждането на нови санкции срещу Русия

Напрежението в Украйна ескалира мналата нощ, след като украйнски войници убиха няколко проруски бойци, а руските военни започнаха учения близо до украинската граница.

Standard & Poor's S&P понижи рейтингa на Русия до най-ниския инвестиционен клас. Напрежението между Москва и Киев може да доведе до значителен отлив на капитали, а оттам и до допълнително отслабване на растежа, посочи кредитната агенция

Московският индекс MICEX загуби 1,5% след понижението на рейтинга. Последваха и силни разпродажби на руските еврооблигации, като доходността удари 3-годишен връх. 

Руската централна банка повиши основната лихва до 7,5%, като институцията се опасява от растящите инфлационни рискове на фона на поевтиняващата рубла.

"Ако Русия спре доставките на природен газ за Европа, цените за потребителите ще скочат, което ще засегне потреблението и ще затормози бизнеса. Ако растежът в Европа пострада, това ще засегне американските компании с бизнес на Стария континент“, посочва Рен.

Акциите на Ford спаднаха с 3,3%, след като компанията отчете 40% спад на печалбата през първото тримесечие. Слабото представяне на ключовия Северноамерикански пазар е в основата на понижения финансов резултат.

Акциите на Starbucks се повишиха с 0,5%, след като перспективата за годината на веригата кафенета надвиши очакванията. Приходите и печалбата нараснаха с по 9% през първото тримесечие. 

Книжата на Microsoft прибавиха 0,1%, след като компанията оповести тримесечна печалба, която надхвърли прогнозите. 

Доларът поевтиня прямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижи с 0,01 процентни пункта до 2,67%.

Юнските фючърси върху американският петрол спаднаха с 1,3% до 100,60 долара за барел, докато тези върху златото се повишиха с 0,8% до 1 301 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още