IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъфет не смята, че американските акции са надценени

Инвеститорът не харесва плана за възнаграждения в акции на Coca-Cola, но компанията му се е въздържала при гласуването

11:35 | 24.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бъфет не смята, че американските акции са надценени

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет отхвърля мнението, че американските акции са надценени, след като основните индекси се връщат към рекордните си нива, пише CNBC. 

“Нормално е акциите да достигат върхове на всеки десет години, тъй като с годините се реинвестират печалби. Акциите са по-скъпи с всяко следващо десетилетие, макар че това не става плавно или по някакъв определен модел.“

Запитан дали е съгласен с предупреждението на хедж фонд мениджъра Дейвид Айнхорн, че „наблюдаваме втория технологичен балон за последните 15 години“, Бъфет посочва, че периодът не е като този преди 2001 г. „Не мисля, че е достигната тази точка, като не очаквам пазарът като цяло да образува балон.“

Бъфет коментира още, че спорният план на Coca-Cola за възнаграждения в акции е „прекален“, но Berkshire Hathaway се е въздържала при гласуването, при което 83% от акционерите са одобрили плана. Компанията на Бъфет притежава 9% от Coca-Cola, които се оценяват на 16,3 млрд. долара.

Инвеститорът споделя, че той и партньорът му Чарли Мънгър не са гласували против плана, тъй като не са искали да показват неодобрение за мениджмънта. Бъфет посочва, че има огромен респект към главния изпълнителен директор на компанията Мухтар Кент.

Бъфет казва, че той обикновено не обича да гласува срещу планове за възнаграждения и че, в ролята му на член на бордовете на различни компании, понякога е гласувал за планове, които в действителност не харесва.

Критиците на плана, сред които инвеститорът Дейвид Уинтърс, казват, че той ще разводни прекалено дела на сегашните акционери. Уинтърс призова Бъфет да се противопостави на плана.

Бъфет отрече също така да съжалява за огромната си инвестиция в IBM, като посочи, че Berkshire е закупила още акции през тази година и не изключва нови покупки в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
А ето и дядката казва, че акциите са балонясали, ама тука никой не е писал, както по другите статии, че SP500 щял да ходи на 2500 :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още