IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Люис: Високочестотната търговия манипулира пазара

Тези фирми могат да идентифицират желанието ви за покупка на дадени акции и да ги купят, след което да ви ги продадат на по-висока цена, посочва авторът

15:27 | 01.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Майкъл Люис: Високочестотната търговия манипулира пазара

Фондовият пазар в САЩ е манипулиран в полза на фирмите за високоскоростна електрона търговия, които използват своите предимства, за да измъкнат милиарди от обикновените инвеститори, твърди Майкъл Люис, автор на нова книга по темата - "Flash Boys: A Wall Street Revolt", цитиран от Ройтерс.

Високочестотната търговия (HFT - High-frequency trading) е практика, извършвана от много банки и фирми, търгуващи за своя сметка, които използват сложни компютърни програми, за да изпратят голямо количество поръчки на пазара, като  една малка част от тях се изпълнява, когато възникнат възможности да се експлоатират ценовите дисбаланси, както и да развиват маркет-мейкърска дейност. HFT съставлява повече от половината от обема на борсовата търговия в САЩ.

Методите за търговия и технологиите, които правят възможна HFT са законни, а борсите, на които HFT фирмите търгуват, са силно регулирани. Но Луис смята, че тези фирми използват тяхното предимство в скоростта, за да се облагодетелстват за сметка на други участници на пазара в размер на десетки милиарди долари.

"Те са в състояние да идентифицират вашето желание за покупка на дадени акции и да ги купят, след което да ви ги продадат на по-висока цена", посочва авторът. „Предимството на HFT се измерва в милисекунди, дори части от милисекунди, но за това време могат да се изпратят около 10 000 поръчки - буквално докато мигнете.“

HFT фирмите правят част от цента на сделка, но скоростта и обемът на търговията позволява на успешните от тях да печелят значително

Привържениците на HFT твърдят, че присъствието на такива фирми прави по-лесно за всички участници на пазара да намерят купувачи и продавачи и че скоростта, с която HFT фирмите могат да открият и да се възползват от ценовите дисбаланси между различните пазари и активи води до по-малки спредове купува-продава.

Брад Кацуяма, бивш главен трейдър в Ню Йорк за Royal Bank of Canada и основна фигура в книгата на Луис, обаче е открил, че когато той подава голяма поръчка на пазара, тя се изпълнява само частично, като за останалата част му се налага да плати по-висока цена.

С помощта на своя колега Ронън Райън Кацуяма осъзнава, че поръчките му се предават по оптични линии и достигат първо най-близката борса, където високочестотните търговци ги виждат, след което използват скоростта си, за да  се възползват от тях на останалите 12 публични борси и 45 частни места за търговия. HFT алгоритмите позволяват фирмите да купят акциите, които Кацуяма желае, след което да му ги продадат на малко по-висока цена.

Кацуяма и Райън създават система, чрез която Royal Bank of Canada изпраща своите поръчки първо до най-отдалечената борса и най-накрая към най-близката, като целта е поръчките да достигнат до пазара почти едновременно, елиминирайки предимството на HFT. "Изпълването на поръчките ни на практика достигна 100%. Направо не можехме да повярваме“, споделя Кацуяма.

Той е решил да пусне нова търговска платформа, наречена IEX (от Investors' Exchange), която използва тактики, подобни на тези, които той е приложил в Royal Bank of Canada. IEX е привлякла инвестиции на Дейвид Айнхорн, милиардерът собственикът на хедж фонда Greenlight Capital, както и подкрепата на Goldman Sachs. Инвеститорите в IEX са фондове и физически лица, а не банки.

"Беше нещо като задължение да кажем, че сме открили проблем, който засяга милиони хора. Хората просто губят пари без да знаят", казва той. "Ние продаваме доверие и прозрачност. Те именно правят разликата в случая, което е странно при бизнес услугите" посочва Кацуяма.

По-рано този месец главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман каза, че вярва, че фондовите борси в САЩ и други платформи дават на HFT фирмите нечестно предимство. Борсите позволяват на тези фирми да поставят компютърни сървъри в центровете за данни на борсите, което им осигурява незабавен достъп. Практиката, наречена ко-локация, е регулирана и е достъпна за всеки, който иска да плати за нея.

Шнайдерман е започнал среща с борсите в САЩ, които включват New York Stock Exchange, Nasdaq OMX Group и четири платформи, управлявани от BATS Global Markets, относно възможни реформи, разкрива източник на Ройтерс.

Забраната на HFT обаче е малко вероятна, тъй като регулаторните органи в САЩ няма да са склонни да въведат политиките, което да доведат до по-малко ликвиден пазар, изтъква Робърт Грейфелд, главен изпълнителен директор на Nasdaq.

В същото време Федералното бюро за разследване (ФБР) разследва дали HTF фирмите са въвлечени в търговия с вътрешна информация, като се възползват от предимството на скоростната пазарна информация, недостъпна за други инвеститори, съобщава Wall Street Journal.

Разследането, започнало преди година, включва различни търговски практики и все още е в начална фаза, според говорител на Бюрото. Сред прочуваните дейности е това дали фирмите за високочестотна търговия изпреварват пазара, като се възползват от информация, с която другите пазарни участници още не разполагат.

Сред конкретните операции, които са под лупа, е практиката за поставяне на група поръчки и последващото им отменяне, за да се създаде фалшива представа за пазарна активност. Това може да се окачестви като пазарна манипуалция, тъй като насърчава инвеститорите да търгуват на базата на фалшиви поръчки.

Друга дейност под наблюдение е използването на високочестотна търговия за поставяне на поръчки с цел прикриване на транзакции, базирани на незаконно придобита информация.

Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC – Securities and Exchange Commission) също разследва дали HTF трейдърите имат нечестно предимство пред останалите инвеститори през последните години. Представители на SEC продължават да прочуват дали HTF фирмите са инструктирали борсите (чрез типа поръчка) как да обработват поръчките им преди останалите.

Комисията за стокови фючърси (CFTC - The Commodity Futures Trading Commission) пък разследва дали HTF фирмите са имали практиката да изкривяват пазарите на фючърси, като едновременно действат като купувач и продавач по транзакцията. Такава търговия е забранена от законите в САЩ, защото може да подаде фалшива информация на пазара и да манипулира цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Ай стига, бе, сриозно ли? - всеки начинаещ трейдър го знае, само регулаторите не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още