IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С понижения за индексите стартира търговията на Wall Street*

Данните за икономическия растеж, пазара на труда и жилищния сектор бяха във фокуса на инвеститорите

18:35 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С понижения за индексите стартира търговията в САЩ в четвъртък. Причината – последните икономически данни показаха, че в края на миналата година първата по големина икономика в света е нараснала по-бързо от предварителната оценка. Купувачите на жилища пък са сключили по-малко договори за покупка на жилища през февруари, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,18% до 16 239,73 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 се смъква с 0,46 на сто до 1 843,99 пункта. Енергийните компании се представят най-добре на старта, докато на обратния полюс са финансовите. Технологичният Nasdaq Composite е надолу с 0,82% до 4 139,41 пункта.

През последните три месеца на 2013 г. брутният вътрешен продукт на САЩ се е разширил с 2,6% на годишна база, показаха данните на Министерството на търговията. Предишната оценка на американското търговско министерство беше за ръст от 2,4%.

„Ревизията за четвъртото тримесечие бе по-малка, отколкото очаквахме, но виждаме и положителни сигнали“, споделя пред CNBC главният икономист на Rockwell Global Capital Питър Кардило, правейки препратка към повишените потребителски разходи.

Данните на Министерството на труда на САЩ разкриха, че молбите за помощи при безработица са спаднали с 10 000 до 311 000 броя - ниво, което е близо до 4-месечно дъно.

„Днешните цифри за пазара на труда предполагат, че се насочваме към благоприятен отскок“, добавя Кардило. „Следващата седмица ще имаме повече от интересен доклад за заетостта. Може би той ще е първият от няколко месеца, към който няма прикрепени външни фактори. Имам предвид метеорологичните условия.“

Националната асоциация на брокерите на имоти в САЩ съобщи, че жилищата, намиращи се в процес на продажба, са спаднали за осми месец през февруари, като продажбите са надолу с 10,5% в сравнение с година по-рано.

„Пролетният сезон на продажбите наближава. Именно тогава се реализират половината от продажбите за цялата година. След като частният капитал намалява темпото на покупките си, за пръв път се усеща нуждата от наличието на купувачи на жилища, за да станем свидетели на съществен ръст в продажбите им“, коментира от своя страна главният пазарен анализаторе в Lindsey Group Питър Буквар.

Intel повежда печелившите в състава на Dow Jones. Книжата на компанията поскъпват с 0,17 на сто до 25,43 долара. Към момента съотношението печеливши/губещи е 18 към 12.

Акциите на King Digital Entertainment PLC поевтиняват за втори пореден ден. На старта на търговията те губят 1,68% от стойността си до 18,68 долара. Вчера разработчикът на Candy Crush направи своя борсов дебют с емисионна цена на акциите от 22,50 долара.

Доларът поскъпва спрямо кошницата валути на водещите търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните облигации остава стабилна на ниво от 2,69%.

Фючърсите върху златото поевтиняват с 0,5% до 1 297,20 долара за тройунция, а тези върху петрола поскъпват с 1,2% до 101,50 долара за барел.

* Информацията е актуална към 18:05 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още