IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street пак пое нагоре след вчерашното отстъпление*

Пазарните движения продължават да са подвластни на заседанието на Федералния резерв

17:21 | 20.03.14 г.
Wall Street пак пое нагоре след вчерашното отстъпление*

Фондовите пазари отвъд Океана започват сесията в четвъртък с повишения, след като последните икономически данни от страната изненадаха приятно инвеститорите.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,20% до 16 253,97 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 добавя 0,15% до 1 863,64 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite е нагоре с 0,11% до 4 312,17 пункта.

Публикуван по-рано през деня доклад показа, че броят на подалите молби за помощи при безработица американци се е покачил с 5 000 до 320 000 през миналата седмица. Предварителната оценка на експертите бе за ръст до 325 000.

Друго статистическо изследване от деня отчете, че продажбите на съществуващи жилища през февруари са отстъпили до 4,6 млн. в сравнение с прогнозите за равнище от 4,66 млн.

На фона на последните новини около паричната политика на САЩ индексът на cтраха VIX, популярен и с официалното си название CBOE Volatility, се покачва с 0,5 на сто до 15,62 пункта.

В сряда стана ясно, че Федералният резерв на САЩ ще наблюдава по-широк кръг от данни, за да определи кога да повиши основната си лихва. Институцията се отказа от целевото ниво на безработица от 6,5%, което бе използвано като ориентир за корекцията на лихвените ставки.

Още миналата година новият председател на институцията Джанет Йелън коментира пред законотворците, че безработицата сама по себе си не е достатъчно адекватен индикатор за икономическото здраве, както и че има още какво да се направи, за да се преодолее застоят на пазара на труда.

Очаквано за мнозина, банката също така намали с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на облигации. От Фед потвърдиха също, че свиването на програмата за покупки на облигации “ще продължи с умерени темпове”.

Доларът печели позиции срещу валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните държавни бонове, използвана в определянето на лихвите по ипотеките и други потребителски заеми, пък расте с 1 базисен пункт до 2,78%.

Контрактите върху златото с доставка през април поевтиняват с 0,84% до 1 330 долара за тройунция. Цената на петрола с доставка през май пък е надолу с 0,08% до 99,09 долара за барел.

* Данните са актуални към 17:10 часа.

Повече за пазарите вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още