IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street се оттегли в зелената зона

Руският президент Владимир Путин се погрижи за добро настроение на фондовите пазари

22:46 | 18.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street се оттегли в зелената зона

След като фондовите пазари в Европа реагираха с облекчение на декларацията на руския президент Владимир Путин за кримската криза във вторник, спокойствие настъпи и на Wall Street.

Основните американски индекси се повишиха за втори пореден ден, а S&P 500 е само на около един процент от рекорда си за всички времена, удължавайки печалбите от вчера. Положителните икономически данни от САЩ и твърденията на руския президент Владимир Путин, че целта на Русия не е да раздели Украйна, се отразиха на инвеститорското настроение, предава CNBC.

Печалбите бяха наистина широко разпространени, но сред най-големите печеливши на деня принадлежат цикличните акции, предава Ройтерс.

Все пак, въпреки ръстовете във вторник все още има опасения по отношение на бъдещите развития в Крим. Украински полицай е бил ранен в престрелка в покрайнините на Симферопол във вторник, въпреки че засега не е съвсем ясно кой стои зад инцидента.

Освен това министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк заяви, че конфликтът между Русия и Украйна заради Крим сега навлиза във "военен етап", предаде агенция Интерфакс.

Инвеститорите вече заявиха, че очакват с вълнение приключващата в сряда двудневна среща на представителите на Федералния резерв на САЩ . Изключително хлабавата парична политика доскоро подкрепяше пазара. Поради това борсовите участници отделят специално внимание на уведомленията и намеците за промяна в курса на централната банка.

По-рано през деня Путин заяви пред руския парламент, че той би могъл да се откаже от по-нататъшно разделение на Украйна след присъединяването на Кримския полуостров към федерацията. "Пазарът се успокои от това, че няма да сме свидетели на неприятна конфронтация, чиито резултат ще бъде напълно отворен", каза инвестиционният стратег Марк Лушини от Janney Montgomery Scott.

Индексът Dow Jones на стойностите по подразбиране затвори с ръст от 0,6 на сто до 16 336 пункта. Широкият S&P 500 се повиши с 0,7% до 1872 пункта, а индексът Nasdaq приключи сесията с 1,3 на сто по-високо ниво до 4333 пункта.

Потребителските цени в САЩ са нараснали с 0,1% през февруари, в унисон с очакванията, след подобен ръст през януари. Спадът в цените на бензина е компенсирал увеличението при храните. На годишна база потребителскатa инфлация през февруари се забавя до 1,1% (най-ниската от октомври) от 1,6% през януари, показаха данните на американското Министерство на труда.

Министерството на търговията на САЩ съобщи, че броят на издадените разрешения за начално жилищно строителство през февуари е спаднал с 0,2% спрямо януари и с 6,4 на сто на годишна база, въпреки че съживяването при разрешителните за строеж даваше надежда, че жилищният пазар ще излезе от неблагоприятната ситуация.

Сред най-големите печеливши на Wall Street бяха акциите на Microsoft с ръст от четири процента. Софтуерната компания може да представи версия на своя Office за iPad на Apple. Както е научила информационната агенция Ройтерс, новият главен изпълнителен Сатя Надела може да се реши на 27-и март на очакваната отдавна от анализаторите стъпка. За първи път от 2000 г. насам акциите на Microsoft струват почти 40 долара.

Hertz иска да се концентрира върху бизнеса с коли под наем и поради това продава подразделението си за оборудване под наем за 2,5 млрд. долара. Стъпката се очаква да намали дълга на втората по големина компания и освен това да финансира обратно изкупуване на акции в обем 1 млрд. долара. Акциите поскъпнаха с 0,7%.

Сред най-губещите бяха акциите на GameStop с намаление от четири процента. Най-големият търговец на дребно в света Wal-Mart навлиза в бизнеса с използваните видео игри, а тази стъпка  би могла да застраши бизнес основата на GameStop.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още