IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивно начало на Wall Street*

Положителните икономически данни от САЩ и твърденията на Путин, че целта на Русия не е да раздели Украйна, се отразиха на инвеститорското настроение

17:49 | 18.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На старта на търговията на Wall Street във вторник американските акции поскъпват, удължавайки печалбите от вчера. Положителните икономически данни от САЩ и твърденията на руския президент Владимир Путин, че целта на Русия не е да раздели Украйна, се отразиха на инвеститорското настроение, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,63% до 16 349,48 пункта. Широкият индекс S&P 500 добавя 0,63 на сто до 1 870,48 пункта към стойността си. Технологичният Nasdaq Composite е нагоре с 0,96% до 4 320,97.

Потребителските цени в САЩ са нараснали с 0,1% през февруари, в унисон с очакванията, след подобен ръст през януари. Спадът в цените на бензина е компенсирал увеличението при храните. На годишна база потребителскатa инфлация през февруари се забавя до 1,1% (най-ниската от октомври) от 1,6% през януари, показаха данните на американското Министерство на труда.

Министерството на търговията на САЩ съобщи, че броят на издадените разрешения за начално жилищно строителство през февуари е спаднал с 0,2% спрямо януари и с 6,4 на сто на годишна база, въпреки че съживяването при разрешителните за строеж даваше надежда, че жилищният пазар ще излезе от неблагоприятната ситуация.

„Новите разрешения за строеж са стъпка напред в сравнение с януари“, коментира Чип Коб, портфолио мениджър в BMT Asset Management, Bryn Mawr, Penn. „Пазарът започна да не се вълнува от това дали Путин ще оказва последващ натиск или не. Това, което не искаме, е насочване на разговорите към ерата на Студената война.“

Днес започва двудневната среща на Федералния резерв на САЩ. Очакванията на пазарните участници са, че централните банкери ще запазят текущия курс на паричната си политика и ще понижат с още 10 млрд. долара обема на месечните си покупки на облигации.

Книжата на Microsoft поскъпват с 4,23% до 39,68 долара за брой и повеждат печелившите в състава на Dow Jones. Само 3 акции от 30-те емисии в състава му се понижават до момента.

Акциите на GameStop поевтиняват с 5,16% до 37,70 долара, след като Wal-Mart Stores съобщи, че възнмерява да разшири използването на програмата за продажба на видео игри в магазините си.

Доларът поскъпва спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски облигации спада с0,01 процентни пункта до 2,68%.

Фючърсите върху суровия петрол с доставка през април добавят 0,8%, или 76 цента, към цената си до 98,84 долара за барел. Новините, че САЩ са продали 5 млн. барела суров петрол от стратегическите си резерви понижиха цената на суровината по-рано днес.

Априлските контракти върху златото поевтиняват със 17,60 долара, или с 1,3 на сто, до 1 355,30 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:25 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още