IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street остава под напрежение въпреки добрите данни*

Пазарите са на такъв етап, че достигнаха рекорди и сега има много малко неща, които може да ги накарат да продължат да вървят нагоре, според експерт

18:10 | 13.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Wall Street остава под напрежение въпреки добрите данни*

С понижения на индексите стартира сесията на Wall Street въпреки отчетения спад при подадените през миналата седмица молби за обезщетения при безработица и ръста на продажбите на дребно.

Инвеститорите търсят повече сигурност в момента заради ситуацията в Украйна и предстоящия референдум в Крим за анексиране на автономната област към Русия. Засилват се и спекулациите за нов кръг съкращения на програмата за изкупуване на активи на Федералния резерв на САЩ. Фед се опитва да определи в каква степен влошените данни се дължат на екстремното време преди предстоящото заседание следващата седмица.

Малко повече от 2 часа след началото на търговията Dow Jones се понижава с 0,4% до 16 275 пункта, S&P 500 отчита спад от 0,28% до 1 863 пункта, а Nasdaq изтрива 0,35% от стойността си до 4 308 пункта.

През миналата седмица броят на първоначално подадените заявления за помощи за безработни се е понижил с 9 хил. до 315 хил., докато икономисти, анкетирани от MarketWatch, очакваха подадените молби да са около 330 хил. Това е и най-ниското ниво на показателя от над три месеца.

Броят на подадените молби средно през последните четири седмици също се е понижил до тримесечен минимум – с 6 250 до 330 500 заявления. Това означава, че заетостта вероятно ще ускори растежа си след зимния застой.

От американското трудово министерство отчитат спад и на трайно безработните американци, които продължават да получават помощи по редовната програма – с 48 хил. до 2,86 млн. души към 1 март.

Същевременно през февруари продажбите на дребно в САЩ са се повишили за първи път от три месеца – с 0,3% спрямо януари, сочат данните на търговското министерство. Очакванията бяха за малко по-слаб ръст – до 0,2%.

През януари и декември обаче продажбите на дребно се понижиха повече, отколкото беше обявено предварително. Данните за януари бяха ревизирани до спад от 0,6% от 0,4%, а за декември – до понижение от 0,3% вместо 0,1%.

Данните от Китай също тревожат инвеститорите. Индустриалното производство в страната се е разширило с 8,6% през януари и февруари, докато анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха ръст от 9,5%.

„Пазарите са на такъв етап, че достигнаха рекорди и сега има много малко неща, които могат да ги накарат да продължат да вървят нагоре“, коментира пред Bloomberg Ранди Фредерик, управляващ директор на Charles Schwab Corp.

Какво вещаят последните данни за икономиката на САЩ - вижте във видео материала на Bloomberg!

* Актуално към 17:40 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още