IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колеблива сесия на Wall Street

Инвеститорите насочват средства към безопасни убежища заради кризата в Украйна, но и акциите не са излезли от полезрението им, според експерт

22:25 | 12.03.14 г.
Колеблива сесия на Wall Street

S&P 500 и Nasdaq преодоляха спадовете от началото на сесията и приключиха с минимални ръстове при колеблива търговия заради ситуацията в Украйна.

В края на сесията Dow Jones се понижи с 0,07% до 16 340 пункта, повлечен от акциите на Pfizer Inc, Boeing Co и Home Depot Inc, които поевтиняха със съответно 1,36%, 0,99% и 0,9%.

S&P 500 се повиши с 0,02% до 1 868 пункта, а Nasdaq прекъсна четиридневна серия на спад и добави 0,37% до 4 323 пункта.

“Станахме свидетели на разпродажба заради забавянето на китайската икономика и ситуацията в Украйна. Опасенията за това какво се случва остават и инвеститорите насочват средства към безопасни убежища като американските облигации и златото. От друга страна обаче и акциите не са съвсем извън полезрението им”, коментира пред Bloomberg Уолтър “Бъки” Хелуиг от BB&T Wealth Management.

Утре се очакват данните за индустриалното производство в Китай. Пазарните участници не са обнадеждени заради лошите данни на износа отпреди няколко дни.

Междувременно Украйна съобщи, че може да мобилизира около 15 хил. военни, които да разположи в близост до руската граница. Изпълняващият длъжността президент на страната Арсений Яценюк пък е на посещение в САЩ и тази нощ трябва да се срещне с Барак Обама, а утре – и с държавният секретар Джон Кери. Предвижда се Яценюк да говори и пред Съвета за сигурност на ООН.

“Пазарът беше леко уморен от рекордните нива, които достигна, а и ситуацията в Украйна носи огромно напрежение”, коментира и Ранди Фредерик, директор в Schwab Center for Financial Research.

Сред най-губещите в днешната сесия се наредиха строителните компании, след като анализатор на Credit Suisse Group AG понижи оценката си за PulteGroup Inc. и Toll Brothers Inc.

Акциите на Herbalife поевтиняха с над 8 на сто заради откритото ново дело срещу компанията.

Същевременно акциите на миннодобивните компании се повишиха заради ръста при цената на златото в днешната сесия. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец април поскъпнаха с 23,8 долара, или 1,8%, до 1 370,5 долара за тройунция. Това е най-високо ниво на цената т 9 септември миналата година, като цената на благородния метал постига трета поредна сесия на ръст.

Засиленото търсене на злато се обяснява не само с напрежението между Украйна и Русия, но и със засилването на геополитическите рискове в Силия и Иран. Очакванията на експерти са тенденцията да се задържи, особено след референдума в Крим в неделя, когато автономната област ще реши дали да се присъедини към Руската федерация.

Днес обаче държавите от Г-7 обявиха, че няма да признаят резултатите от референдума и предупредиха, че са готови да наложат още санкции на Русия, ако Москва анексира Крим.

Същевременно фючърсите на петрола със срок на доставка април поевтиняха с 2,04 долара, или 2%, до 97,99 долара за барел – най-ниско ниво от над месец, заради резкия ръст на запасите от суров петрол в САЩ и решението на Вашингтон да “тества” пазара с продажбата на нефт от стратегическия резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още