IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Прибързани ходове ще ударят САЩ като бумеранг

Руският външен министър се е разбрал с американския си колега Джон Кери да продължат обсъждането на политическата криза в Украйна

22:25 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лавров: Прибързани ходове ще ударят САЩ като бумеранг

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди в телефонен разговор държавния секретар на САЩ Джон Кери, че Вашингтон трябва да се пази от прибързани и необмислени ходове, които неизбежно ще ударят като бумеранг самите Съединени щати, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщения на руското външно министерство.

"Такива крачки могат да нанесат вреда на руско-американските отношения, особено ако става дума за санкции", отбелязали от министерството. В съобщението се казва, че "в съответствие с поръката на президентите Владимир Путин и Барак Обама, които обсъдиха по телефона обстановката в Украйна предния ден, двамата външни министри се разбраха да продължат разглеждането на проблематиката на острата политическа криза, обзела тази страна".

Телефонният разговор се е провел по инициатива на американската страна, отбелязва руското МВнР.

Въпреки дълбоките си разногласия със Запада за Украйна Москва се надява, че може да се намери някаква "обща почва" и че няма да започне нова Студена война, каза пък Дмитрий Песков - говорителят на руския президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

"Все още има надежда да намерим допирни точки на съгласие чрез диалог, който нашите партньори, благодаря на Бог, още не са отхвърлили", каза Песков.

Руският президент Путин е гарант на сигурността на руския свят. Русия не може да остане безучастна в случай на негативно развитие на събитията в Крим, каза Песков в пряко изявление по тв канала "Русия 1", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него протичащите в Източна Украйна и в Крим процеси не са последствия от действия на Русия. Решението на парламента на Крим републиката да влезе в състава на Русия не е инициирано от Кремъл. Това е инициатива на жителите на Крим и след седмица тя или ще бъде потвърдена, или не на предстоящия референдум, отбеляза Песков.

В Крим има руски войски само защото там, в съответствие с международните договорености, е базиран Черноморският флот и охраната на неговите обекти е засилена, каза той, отговаряйки на въпрос има ли в Украйна войски от Русия.

Прессекретарят на Путин с ирония се отнесе към опитите на западните страни да предложат посредничество в преговорите с Украйна. "Сега от Европа звучат призиви към Русия да преговаря с хората от Киев, които се наричат украинска власт, чрез посредничество на западните страни. На това можем само да се усмихваме", отбеляза той.

По думите на Песков "кредитът на доверие към тези гаранти вероятно е изчерпан".

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още