IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ навлиза в нова ера от енергийната си дипломация

Страната разработва стратегия за експлоатиране на залежите си от природен газ, за да намали влиянието на Русия в Европа

20:18 | 06.03.14 г. 4
САЩ навлиза в нова ера от енергийната си дипломация

Кризата в Крим предвещава началото на нова ера в американската енергийна дипломация. С такова заглавие излезе авторитетното американско издание New York Times.

Според изданието САЩ се опитват да разработят стратегия за експлоатиране на залежите от природен газ в страната като средство за отслабване на влиянието на руския президент Владимир Путин в Украйна и в Европа.

Причината за всичко това е, че Москва има практика да спира доставките на природен газ по време на конфликти. Така по-рано тази седмица руският газов гигант Газпром реши да отмени преференциалните цени за доставки на газ в Украйна.

Русия все още е най-големият износител на природен газ. Въпреки това Америка има реална възможност да се превърне в най-големия производител благодарение на развитата си фракинг технология.

Според анализатори Русия винаги е използвала газа като инструмент за влияние. От своя страна САЩ все още не са започнали да изнасят природен газ. Подготовката за това обаче тече с пълна сила. Енергийният департамент стартира издаването на разрешения на американски компании да изнасят газ от 2015 г. Вече са пуснати 21 молби за изграждането на пристанищни съоръжения в Америка за износ на синьо гориво чрез използването на танкери. Само шест от заявленията са одобрени до момента.

Анализаторите смятат, че дори и всички молби да бъдат одобрени, американският газ няма да започне да залива световния пазар в близките няколко години, тъй като повечето терминали за износ са в начален етап на строеж.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
и няма кво да чаткате на минусите, ами "великата америка" е отишла в космоса благодарение на господин Von Braun, на изчисленията по математика на Einstein, на компютрите от г-н Джон Атанасов и т.н и т.н. Какво всъщност имаме ние от "великата америка" е финасови колапси, войни, създаване на конфликти налагане на "демокрация" чрез военна намеса, обиране на златните резерви на държавите над 90% да го "пазят" и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
батка не знам ако си набор 75 от това което е на ника ти и пишеш такива тъпотии или си смени дилара или ходи в психиатрията. "Велика Америка и благодарение на тях" ... на такива думи даже и първокласниците ше ти се смеят ... просто не знам какво да кажа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Нас не ни интересува американският бизнес, да копаят, да изнасят, да продават, но да спрат да спасяват света, защото съвсем ни побъркаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още