IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P-500 покори нов връх

Изказванията на Владимир Путин предизвикаха облекчение и на американските борси

23:36 | 04.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P-500 покори нов връх

Американските инвеститори приеха с облекчение изказванията на руския президент Владимир Путин по отношение на Кримската криза.

Подобно и на останалите международни пазари, във вторник силен ръст отчетоха и курсовете на Wall Street, като S&P 500 дори скочи до рекордна стойност. За сметка на това инвеститорите обърнаха отново гръб на считаните за „убежища“ вложения, като златото и щатските облигации, които бяха доста търсени в началото на седмицата.

„В краткосрочен план на пазара винаги има прекалена реакция", казва анализаторът Ким Форест от Fort Pitt Capital. „Днес имаше малко по-добри новини. Но ние не знаем какво ще се случи утре“. Путин заяви, че в момента няма причина за военни действия на Кримския полуостров. Той обаче все пак не изключи подобна стъпка като последна възможност за решение на спора.

Така пазарът сега се върна обратно към тенденцията преди кризата. От 3-и до 28-и февруари S&P 500 се повиши с 6,4 на сто. Сега пътят отново е ясно нагоре. И пазарите в Европа отчетоха стабилен ръст, водени от Москва. В понеделник московският индекс загуби 10 процента, а сега бенчмаркът се изкачи с 5 на сто.

По-широкият индекс S&P-500 достигна нов рекорд с 1 869,47 пункта. В края на сесията той отчете ръст от 1,53 на сто до 1 873,91 пункт а. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 1,41% до 16 395,88 пункта, като начело на отчитащите ръст всички 30 компонента бе Walt Disney, докато технологичният Nasdaq Composite добави 1,75% към стойността си до 4351,97 пункта.

Акциите на Delta Air Lines поскъпнаха с 5,7%, след като превозвачът съобщи финансовите и оперативните си резултати за февруари, докато акции на Apple също поеха нагоре с 0,66% до 531,24 долара за акция, след като компанията за потребителска техника заяви, че главният финансов директор Питър Опенхаймер ще се оттегли в края на септември. Книжата на RadioShack се сринаха рязко със 17,28 на сто до 2,25 долара за акция, след като веригата докладва за продажби под очакванията за четвъртото тримесечие и заяви, че ще затвори всеки пети свой магазин.

Пазарната капитализация на Abercrombie & Fitch нарасна със 6,68 на сто до 41,68 долара за акция, след като Credit Suisse Group повиши рейтинга на търговеца на тийнейджърско облекло. Книжата на Facebook поскъпнаха с 2,06 на сто до 68,80 долара за брой, след като източник, запознат със ситуацията, заяви, че социалната мрежа планира да придобие компанията за безпилотни самолети Titan Aerospace за около 60 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
трябва да сме търпеливи като иднианци, ше потъне тоя SP500 гаранция, когато нещо започне да слиза рязко и всичко живо е на марджин - глей кво става :)) тогава ще почнат да пишат, че светът свършва, а пък то ще слезне със около 800 стотака и толкоз, нищо няма да му стане ... а може и да направи нови дъна в близките години, което не го изключвам ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Дали този път си научихме урока? Урокът би трябвало да е, че всичко е много навързано и равновесието е много крехко. Въпреки, че "...ние не знаем какво ще се случи утре." Пак не ми се вярва политиците и финансистите да са си направили необходимите изводи. Печалбите са им по-скъпи от чуждия живот и от всичко друго на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още