IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните разпродажби заради Украйна обхванаха и борсите в САЩ

Търговците продават активите и отново намериха убежище за своите инвестиции в лицето на златото

23:10 | 03.03.14 г. 10
Глобалните разпродажби заради Украйна обхванаха и борсите в САЩ

Основните индекси на американските фондови пазари приключиха сесията на червено след като търговците предприеха мащабни разпродажби в търсене на сигурно убежище за своите инвестиции.

Разбира се, за пореден път го откриха в лицето на златото. Ценният метал поскъпна с повече от 2% и тройунция с доставка през април се търгуваше за 1 350,30 долара.

Опасенията са, че военното присъствие на Русия в Украйна може да прерасне в по-широк конфликт, пише Bloomberg. Така инвеститорите не обърнаха внимание на данните за по-висок от очакваното ръст на потреблението в САЩ, както и на ръста на промишлеността.

САЩ обмисля икономически и дипломатически стъпки, за да изолира Русия, ако тя продължи своята интервенция в Украйна, обяви президентът Барак Обама преди срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Американският президент обаче не уточни какви точно мерки смята да предприеме.

Ситуацията в Украйна предизвика спад на фондовите пазари по света. Борсата в Москва отбеляза най-големия си спад за последните пет години, а понижението за европейския Stoxx Europe 600 е най-рязкото от края на януари.

В първата сесия за март всички позитиви от февруари в САЩ вече са изтрити. Само преди два дни S&P 500 затвори сесията с месечен ръст от 4,3% и рекордна стойност от 1 859,45 пункта. Днес обаче настроенията са променени и индексът завършва с понижение в рамките на 0,8% и стойност от 1 845,43  пункта.

Технологичният Nasdaq записа понижение на стойността си от 0,7 на сто до 4 277,3 пункта. За Dow Jones спадът е в рамките на 0,9% до ниво от 16 168,03 пункта.

Сред  губещите днес е банковият сектор в САЩ. Акциите на American Express поевтиняха с 1,5% до цена от 89,87 долара за брой. Пазарната цена на Visa падна с 1,8 на сто. Акциите на картовия оператор се търгуваха за 221,80 долара.

Негативно се разви търговията и за Ford Motor. Акциите на автомобилния производител паднаха с 1,4% до цена от 15,18 долара за брой. В основата на това понижение обаче стоят данните за намалените продажби през февруари – с 6,1%. Пазарните очаквания също бяха за спад, но в рамките на около 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Абе разместване ще има и както всяко начало, промяната носи надежда, която после се превръща в това което е сега ... и пак историята се върти, защото човеците не са израстнали грам духовно, а само технически и алчнотията, агресията и закона на джунглата ще властват както винаги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
За Гърците никой не го интересува, интересува ги до толкова банките да не си загубят парите от дългосрочните бондове които са купили, те им дават уж милиарди да ги спасяват, всъщност банките си ги прибират обратно защото гръцките им колеги им дължат на немските и останалите много пари, безплатен обяд тука няма. Ако искаш ти си осинови Грък, той ще прави всичко вместо теб, ще яде, спи по цял ден, по ресторанти, а ти ще имаш цялото време на света да работиш :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
доминото няма нужда да го разказваш колега, ще се срути между жълтите и американците, ем - голяма работа, обаче има едно обаче, китайците доминират в Африка и то с тяхната валута предимно и там на този континент, а той е бая голям и има бая маймуни които трябва да се обзаведат с нови неща, да се развият да консумират да израстнат и мисля че китай ще има достатъчно ресурси хем и евтина работна ръка да има хем и консуматори. Сиреч схемата между американците и китайците преди 10 год. Има същи и Индия, Бразилия, Русия които също имат нужда от евтини неща а тяхното население е много по голямо от 300 млн. така че не се страхувам аз от доминото просто ще настъпи нов световен ред това е то
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
да потънат колега, да потънат, че багдън от тях и тяхната хегемония, да си станат посредствена държавица и да не се изживяват като богове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Между другото на мен не случайно ми харесва това сравнение с доминото. Като гледам клипчета как се срутва нещо такова винаги усещам някаква обреченост. Знаеш, че всичко ще се срути до последната плочка и няма никакъв начин това да бъде спряно. Напротив - всяка намеса би предизвикала само ускоряване на процеса. И ако срутването все пак някъде спре, това означава, че доминото е било лошо подредено. Нашето обаче е много добре подредено. Даже, според мен, е подредено и двойно и тройно осигурено. Ако една плочка вземе та не падне идва нещо друго и я бута отстрани и мърдане няма. Защо мислиш, че се полагат такива усилия за спасяването на някаква си пиклива Гърция. Просто тази плочка вече много силно се клати. Не че в евросъюза са станали много големи филантропи. Спасявайки Гърция те мислят само и единствено за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
За съжаление Щатите са голямо парче от доминото. Ако то се срути известно време за нас ще е добре - ще паднат цените на петрола. Колкото и много да произвеждат те все още са един от големите консуматори. Освен това цените на китайските стоки ще паднат още, ако няма кой да ги купува. Но съвременното производство има една особеност. Имаме завод. В него работят N човека и произвеждат N на брой изделия. По неизвестна за мен причина хората ходят на работа всеки ден. Когато търсенето на тяхното производство падне под тоя брой N, производството става нерентабилно и обикновено затварят целия завод. Не могат нито да намалят персонала, нито производството точно по същата причина - рентабилност. И въпреки, че известно търсене на съответната стока все пак има, производството спира напълно. Та по тази причина след срутването на Щатите ще имаме срив и на китайската икономика. Китайците от своя страна са голям консуматор на суровини...Да разказвам ли по-нататък какво ще стане доминото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Нямаш търпение за какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
колега аман от циркове, тея са на margin all time high за всички времена, после Украйна им виновна ... а на бабичката лошото време беше виновно. Айде вече да се отърваваме от тоя долар, да глътнат вода тея, че нямам търпение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още